torsdag 29 juni 2017

Recept på min bästa guacamole och hummus

På sommaren äter jag gärna kall mat, särskilt när det är varmare väder och en inte vill stå i ett varmt kök. Då gillar jag att göra olika röror att dippa grönsaker, eller toppa en sallad med.


Två favoritröror är hummus och guacamole, här kommer mina två bästa recept på nämnda röror!

 Guacamole
- 2 avokado
- 1 liten rödlök
- 1 liten tomat
- koriander efter smak
- 3 msk crème fraiche/veganskt alternativ som t.ex. havrefraiche
- chiliflakes
- saften från en halv citron
- örtsalt

Mixa avokado med chiliflakes, örtsalt, citron och crème fraiche - crème fraiche är valfritt men det rundar av smaken utan att ta över. Hacka rödlöken och tärna tomaten fint, hacka även koriander. Tillsätt till avokadoröran och rör runt. Smaka av med eventuellt mer örtsalt, citron och créme fraiche.

Hummus
- en burk konserverade kikärtor, ca 200 gram, + spadet
- 4-5 msk olivolja
- 2-3 rågade msk tahini
- spiskummin
- saften från 1/2-1 citron
- salt

Häll spadet av kikärtorna MEN spara det för att kunna tillsätta det till hummusen. Mixa samtliga ingredienser, börja med liten mängd olja och tahini och häll på mer allt eftersom du mixar. Tillsätt också 3-5 msk av kikärtsspadet. Hummusen ska vara riktigt slät och inte för tjock i konsistensen, tänk krämig. Smaka av med salt, spiskummin och mer citron.

Servera guacamolen och hummus tillsammans med grönsaksstavar, oliver och libabröd.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populära inlägg