tisdag 9 maj 2017

Vårdhygien på Neonatalintensiven i Kina

Idag har jag förfärats över återanvändandet av material på NICU. I vissa aspekter är personalen väldigt bra på hygien - händer tvättas och spritas, injektionsmembran jodas av x2 innan en ny injektion, området där en ny PVK ska sättas jodas x2 och spritas för att bli av med den gula färgen för att på så sätt kunna se kärlet lättare. Men det blir en slags dubbelmoral för hur noga kärlet än spritas och jodas så kan samma nål användas tre gånger för att sticka en patient där de första försöken misslyckades. Ett spädbarn är mycket noga jodad, spritad och armen där den nya PICC-linen (en slags venkateter som sätts in som en vanlig PVK men istället för en kort plastslang är det en lång plastkateter som förs hela vägen från insticksstället till venens mynning vid hjärtat) ska sättas är det enda som stickar fram från den annars sterilklädda bebisen, personalen som utför ingreppet är också sterilklädda men sen används samma nål och samma PICC-line om och om igen tills de lyckas hamna rätt i ett kärl och sätta in den. En personal är sterilklädd med sterila handskar och tar varje morgon blodprov på barnen som ska analyseras för mängd röda blodkroppar, bebisarna sticks i en fingertopp som spritas noga innan sticket, men den sterilklädda sköterskan går från bebis till bebis och spritar sina sterila handskar mellan varje patient - sprita handskar får/kan en inte göra om en vill uppnå god vårdhygien.

 Vår handledare Chen på väg i en av NICU's ambulanser som har en kuvös istället för brits.


Jag vet inte om detta kommer sig av okunskap eller av pengabrist. Sjukvården bekostas av varje enskild patient, försöker de därför att snåla med materialet? Det verkar inte finnas några tankar på vilken risk det är med till exempel en PICC-line som ska mynna precis vid hjärtat som stoppats in och tagits ut ur 2-3 kärl innan det lyckades och där emellan slängs fram och tillbaka på de (visserligen sterila dukarna). Men det utförs inte i en operationssal och det finns inget partikelfilter eller partikelskydd ovanför britsen där ingreppet utförs, partiklar har därför garanterat hamnat på den där blodiga och kladdiga PICC-linen. Vi försöker fråga om de inte ska ta en ny, och får bara till svar att nej, vi återanvänder den och att vi kan gå och ta rast nu. Det är lite svårt att svälja och svårt att se på när en allra helst vill högt deklarera att det där är inte okej och att det är en hälsorisk för barnet.

 Lisa med en syrgaskudde. Den har samma funktion som en syrgastub fast väger nästan ingenting och används vid kortare transporter, till exempel inom sjukhuset eller när prematurt födda barn hämtas från förlossningen som ligger på Goulou Hospital knappt 10 min bort.

Det är den andra veckan på NICU, ibland är vår handledare jätteupptagen och vi går mest och driver. Det andra sjuksköterskorna involverar oss inte direkt i det vardagliga arbetet och vi måste hela tiden fråga ifall vi får prova att göra saker. Det verkar vara lite svårt med kommunikationen också mellan vår handledare och annan personal för hon kan säga till oss att vi tex kan få ta hand om att byta blöjor och desinficera navelsträngar och sen fem minuter senare är det klart för att någon annan ssk gjort det. Men när hon har mer tid får vi vara med mer. Idag har jag satt PVK på en pytteliten han och gett lavemang till en bebis. Vissa bebisar får lavemang var sjätte timme, vet inte hur frekvent det används i neonatalvården i Sverige.

Jag tror att det kan vara en ide att få vara på en annan avdelning nästa vecka, jag tror att vi sett det mesta och att det skulle vara mer intressant att kanske hinna med två avdelningar till. Hemma föredrar jag en längre praktik eftersom en succesivt kommer in mer och mer i det dagliga arbetet. Men på grund av språkförbistringar så är det inte möjligt här. Det skulle därför vara mer intressant att se fler avdelningar än att ha en längre praktik.

3 kommentarer:

 1. Vad roligt att läsa! Skriv mer! Kul för mig som jobbar i svensk vård!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du finner det intressant! Jag skulle kunna skriva spaltmeter om den kinesiska vården så det kommer garanterat mer :)

   Radera
 2. Jag har läst, funderat och läst igen. Naturligtvis ser man det som en ren galenskap att sprita handskar och återanvända sådant som man redan stuckit med, men jag har så svårt att tro att det beror på okunskap. Tror det handlar mer om resurser, tyvärr. Samtidigt väldigt roligt att läsa om hur vården fungerar i andra delar av världen, även om jag inte alltid gillar vad jag läser.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populära inlägg