tisdag 2 maj 2017

Himmelska Fridens Torg och Förbjudna Staden

 På fredagen åkte vi för att besöka Himmelska Fridens Torg och Förbjudna Staden.
Det finns en tunnelbanestation som har en uppgång precis vid Himmelska Fridens Torg och på dess östra sida ligger säkerthetskontrollen en måste gå igenom för att komma in. Kön var lång redan vid nio på morgonen.

 Men in kom vi och det är gratis att gå in på Himmelska Fridens Torg. 
Porten bakom mig leder in till Förbjudna Staden, en väg skiljer den och Himmelska Fridens Torg åt och en får gå i en tunnel under vägen för att komma till andra sidan. Det finns en på västra sidan och en på östra sidan innanför det staket som omger Himmelska Fridens Torg.

 Vi har kinesiskt student-ID så vi betalade bara 20 yuan i inträde, för vuxen kostade det 60 yuan och för pensionärer 30 yuan. Vi hyrde också en audioguide för 40 yuan, den fanns på 35 olika språk, bland annat svenska. Det finns också guider att hyra som går runt i området där en köper inträdesbiljett.
Området var så mycket större än vad jag hade förväntat mig. Gigantiska öppna platsen, stora hus där en kunde titta in på kejsarnas gamla tronar - om en lyckades komma fram till öppningarna utan att få revbenen krossade av kinesernas vassa armbågar. Det finns inget som heter kösystem här.

 På alla hustaken sitter det små drakar och andra sagoväsen som vaktar byggnaderna.
 Detta huset, och många med det, var mycket rikt smyckat med målningar och stuckaturer. Andra hus är mer slitna i karaktären. Audioguiden såg ut som en lite karta över husen och fungerade med GPS så när en kom i närheten av ett hus började den prata om berätta historien om just det huset, vad det användes till, vem som använt det och så vidare, mycket praktiskt.

 Det var fruktansvärt varmt när vi var där, och det fanns knappt någon skugga utan bara en massa sten som reflekterade tillbaka värmen. Vi hade med oss både vatten, frukt och nötter eftersom vi var beredda på att besöket skulle ta ganska många timmar. Men det fanns både dricka och till exempel glass att köpa både på Himmelska Fridens Torg och i Förbjudna Staden till helt rimliga priser - glass ca 6-10 yuan, dricka 3-7 yuan.

När en kommit ut ifrån Förbjudna Staden rekommenderar jag att gå in i Jingshan-parken, som en kommer till om en bara går över vägen när en kommit ut ifrån Förbjudna Staden. Parken breder ut sig runt en hög kulle som är resultatet av all den jord som grävdes bort när den 50 meter breda vallgraven, som omger Förbjudna Staden, anlades. På kullens topp finns Wanchun Ting, en paviljong där en har en fin utsikt över Förbjudna Staden och över resten av Peking. I alla fall dagar som den vi var där när vädret var så klart. Parken bjöd också på härlig, lummig skugga och blomsterprakt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populära inlägg