söndag 27 september 2015

Roma Mittens

Det har gått i ett hejdundranes tempo sedan höstterminen började, tenta efter bara 2,5 veckas plugg och inte många maskor stickade.

Teststickningen Roma Mittens fick stå som första prioritet och blev klar för någon vecka sen men i takt med att timmarna med dagsljus blir färre och timmarna på skolan och jobbet blir fler så har det varit svårt att få till någon tid att ta bilder.
Så när mamma var här i helgen passade jag på att få hjälp med fotografering av de projekt som hunnit bli klara.

Roma Mittens, ett mönster designat av Matilda Kruse som driver Organic Knitters vars hemsida just nu är under omkonstruktion och öppnar igen i slutet av september. Kika in på hennes instagram under namnet Organicknitters.

Matilda frågade om jag ville teststicka dessa vantar som är en del av ett projekt som syftar till att förändra orsakerna till utanförskap och fattigdom bland romer och rudari i Bulgarien och Rumänien. Hjälporganisationen Hjärta till Hjärta arbetar för att förbättra deras möjlighet till utbildning, sjukvård och arbete. Mönstret Roma Mittens kommer att säljas till förmån för detta projekt.

 Vantarna är stickade i växtfärgat garn från Moeke Yarn ett rumänskt garnföretag som spinner och färgar väldigt rustikt garn. Matildas mönster är designat för just detta garnet.
Det har spinnolja kvar i sig och är därför lite trögare att sticka med men efter tvätt och blockning blev det blir en otroligt fint maskdefinition.

 Att det blir så tydligt definierade maskor passar utmärkt till detta mönstret som har ett enkelt men mycket effektfullt strukturmönster.
Eftersom garnet är lite trögt att sticka med när det är otvättat så spände jag nog det lite väl mycket när jag stickade och borde gått upp till stickor 3 mm. Jag fick lägga till lite längd i toppen och i tummen, vilket inte var något problem tack vare mönstrets utformning.

Ett par delikata och nätta vantar med bra passform - tumkilen stickar på ett för mig nytt sätt (men som nog egentligen är ett ganska klassiskt sätt) och har som sagt mycket bra passform. 
Det här blev för mig ett perfekt par vantar att ha när det är för kallt på cykeln om mornarna för att bara ha halvvantar men ändå lite för kallt för de tjockare flerfärgsstickade vantarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populära inlägg