Det är på hög tid att lägga in och pickla, både det ena och det andra.
Något jag alltid ser till att hinna med att göra några burkar av är vad som jag brukar kalla "Farmors bästa gurka".
Det är, precis som det låter, recept efter min farmor och när jag var liten la vi in kilovis med gurka.
Alla var i köket och skrubbade västeråsgurkor, skivade och det stod bunkar över allt med lager på lager med gurka, socker, ättika och senapsfrön.
Jag var också väldigt kräsen som barn och medan mina syskon glatt hade ost, leverpastej, skinka och marmelad på mackan så var det enda pålägg jag ville ha just farmor inlagda gurka.
Du behöver
1 kg västeråsgurka
1/2 dl salt
4 dl socker
1 grad ättika
1 tsk senapsfrön
Gör såhär
Skrubba rent gurkorna och skiva dem, tjockt eller tunt efter tycke och smak.
Varva skivad gurka, salt, socker och senapsfrö i en bunke.
Slå över ättikan och låt stå svalt över natten.
Smaka av och slå upp på burka nästa dag, lagen bör täcka gurkorna helt.
Förvara svalt.
Några burkar blev det, så mycket som fick plats i kylen helt enkelt.
Inlagd gurka är fortfarande ett av mina favoritpålägg så de lär inte bli särskilt långvariga!
Är et inget vatten i receptet?
SvaraRaderanej, inget vatten. Gurkorna reagerar med de andra ingredienserna och släpper då ifrån sig vatten, det är det som ger den stora mängden vätska
SvaraRaderaHur mycket är en grad? :)
SvaraRaderaHur mycket en grad är ser du på ättiksflaskan, på den finns markeringar för hur mycket en grad är! :)
Radera