På Tantkoftas och Magasin Duetts första Garnkalas så köpte jag fyra härvor Pakucho Bomull.
Pakucho är ett bomullsgarn som är färgväxande - alltså, bomullstussen på plantan har en specifik färg och den färgen bevaras i garnet. Istället för som dagens moderna bomull som är förädlad för att vara så vit som möjligt och som sedan ofta bleks ytterligare för att få en kritvit färg som är lätt att färga över med andra färger. Den moderna bomullsindustrin är den textilindustri som har flest utsläpp och det går åt otroliga mängder vatten för att tillverka en ynka T-shirt.
Jag har bara stickat i bomull två gånger innan, det kommer sig av två anledningar - 1. jag gillar inte att sticka i bomull, det är trögt, maskorna lägger sig inte snyggt och arbetet blir väldigt tungjobbat. 2. bomullsindustrin är som ovan beskrivet miljövidrig och även människovidrig då man använder stora mängder besprutningsmedel i odlingsprocessen.
Varför då sticka i Pakucho?
Jo, för att Pakucho är en certifierad och ekologisk produkt. Skörd och färgsortering sker för hand och man använder inga bekämpningsmedel, konstgödsel eller kemiska färger vid produktionen av garnet. Man försöker också successivt att genom ett Fairtrade projekt som pågått sedan 1993 att ersätta den cocaodling (vilket kokain framställs ifrån) med odling av bomull. Rättvis lön för ett rättvist arbete istället för odling av coca.
Av två nystan Green Forest och ett nystan Green Avocado blev det en sommartopp. Stickad nerifrån och upp med spets fram och bak. Spetsen är samma som på sjalen Korallen.
Den är stickad efter mina egna mått och är lätt insvängd i midjan. Det fick bli en holkärm med icordkant som är stickad samtidigt som toppen. Men förkortade varv i nacken blir ringningen perfekt.
Den är flitigt använd även om sommaren känts mer som höst än något annat. Men bomullen är sval och skön att ha även under en kofta!
Superfin topp!! Mönster och modell är så där precis lagom och det syns till och med på bilderna att det är en härlig bomullskvalitet!
SvaraRadera