I början av året fick vännen Anna-Carin jobb i Luleå och förra veckan var det dags att avlägga visit.
Jag har aldrig varit längre norrut än Östersund innan så det kändes faktiskt riktigt hisnande att åka dit. Jag har varit långt iväg, både västerut och österut i världen men det kändes nästan mer spännande och avlägset att åka till Luleå än till Thailand.
Jag hade några fantastiska dagar i Luleå med omnejd, vädret visade sig från sin bokstavligt talat absolut bästa sida på den här sidan sommaren och vi fick några riktigt fina dagar tillsammans.
Vi besökte bland annat Överkalix Får- och Ullmarknad men den ska jag inte skriva om idag. Vi kikar istället på lite bilder från andra utflyktsmål!
Vi börjar med en utsikt över Överkalix ifrån Brändberget. En utmärkt utkikspunkt för att se ut över det vackra landskapet med sina vattenflöden. Man åker uppför, uppför mot en gammal folkpark som sedan länge är nedlagd. Sen får man traska runt folkparken och då öppnar sig den här vyn för en!
Tillsammans med Anna-Carin i matchande Gudrunklänningar. Den uppmärksamme ser att jag har byxor, inte strumpbyxor på mig. Jag hade strumpbyxor på men byxor med som jag ganska snart drog på efter att jag för hundramiljonte gången slagit efter myggor och knott.
Allt är större i Norrland - bären, avstånden och MYGGEN!
Besöker man Luleå måste man åka till Gammelstad Kyrkby.
Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om detta stället och om fenomenet kyrkby men jag ska försöka att hålla mig kortfattat.
En kyrkby är ett typiskt norrländsk fenomen från den tiden då det var kyrkplikt men sätten att ta sig till kyrkan var långsamma och man bodde ofta långt bort.
Därför bildades så kallade kyrkbyar - en by som uppstod runt en kyrka. Familjerna byggde små stugor, som de bakom mig, så åkte man på kyrkhelg och var borta några dagar för att gå i högmässa osv.
Gammelstad kyrkby är en av 16 kyrkbyar som finns kvar av de tidigare 71 stycken kyrkbyar som fanns i Sverige. Den är också den mest välbevarade och den är på Unescos världsarvslista.
Ett av Sveriges mest detaljrika altarskåp finns i Gammelstad Kyrbys kyrka, den så kallade Nederluleå kyrka.
Kyrkan är byggde på 1400-talet och altarskåpet är från 1520.
I utkanten av kyrkbyn ligger Hägnan.
Ett friluftsmuseum men en stor samling byggnader ifrån trakten. Otroligt vackert bevarade och rikligt inredda.
Det är aktiviteter på Hägnan varje helg under sommarmånaderna och som jag förstod det är det alltid gratis. När vi var där spelade de upp små teaterscener ifrån olika tidsperioder, de flesta av skådespelen hade någon slags verkligsförankring till trakten eller något av husen.
Handvävda textilier i ett av husen på Hägnan.
Diverse redskap i samma hus, allt mycket fint bevarat och intressant att gå runt och kika på.
I samtliga hus som man kunde gå in i fanns det en person klädd i tidstypiska kläder som sysselsatte sig med något och som gärna berättade om huset.
Det fanns även hus med speciella aktiviteter för barn att roa sig med.
Jag har aldrig haft en önskan om att bo i Norrland - det är så långt bort. Men jag är verkligen inte klar med Norrland, jag har på känn att det finns så mycket mer att se, inte minst mer natur. Planer för framtida vandringar i fjällen har börjat att smidas.
Exakt sån gudrunklänning har jag med samt en i svart
SvaraRaderaBästa klänningen! Min kompis på bilderna har den i samtliga färgställningar :p
Radera