lördag 22 augusti 2015

Raw citron- och blåbärscheesecake

Igår vankades det fredagsmys på högnivå i det Nilssonska hemmet med all-in rawfood middag och dessert.
Provade första gången att göra en raw cheesecake och resultatet blev fantastiskt!
Vi använde ett grundrecept som vi sedan struntade i på rätt många punkter som vi tyckte var konstiga, det skulle bland annat vara betydligt mycket mer vätska i och det skippade vi helt. 
En bild dök upp på instragram igår och det efterfrågades recept så det kommer här!

 Ingredienser

BOTTEN
200 gram naturella mandlar
100 gram urkärnade färska dadlar eller lika mycket torkade som fått ligga i blöt
1 krm salt
1 tsk kanel
2 msk cocosolja
2 msk vatten

FYLLNING 
400 gram naturella cashewnötter
2,5 dl cocosolja
2 tsk vaniljsocker
zest av 1 citron
ca 1,5 dl citronjucie (det fick vi ut av 4, små ekologiska citroner)
3 stora matskedar honung eller 4 matskedar agavesirap (använd agavesirap för att få den vegansk)
till blåbärslagret - 1,5 dl blåbär (det var några lingon i vår också)
lite blåbär/andra bär/annat gott att toppa med
 
GÖR SÅHÄR

Börja med att lägga mandlar och cashewnötter i blöt i vars en skål, täck med rikligt med vatten. Vi hade lagt cashewnötterna i blöt över natten - de behöver minst 8 timmar och mandlarna bara ca 1 timme, men de kan lilla längre i blöt också.
Smörj en springform med cocosolja och ställ den sedan svalt, i t.ex. kylen ifall det är väldigt varmt ute så att inte det smälter och allt rinner ner på botten av formen.

Botten
Mixa dadlar och mandel i matberedare eller blender. Det blir en ganska kladdig smet så var beredd på att du får stanna matberedaren med jämna mellanrum och skrapa ner smeten från kanterna.
Tillsätt cocosolja, vatten, kanel och salt och mixa lite till tills allt har blandat sig. Vi gjorde vår botten ganska crunchy, mixa tills du har fått önskad konsistens. Upplever du bottensmeten för torr så kan du alltid tillsätta lite mer vatten eller cocosolja.
Tryck ut smeten i botten på den smorda springformen.
 
Fyllning
Mixa samtliga ingredienser för utom blåbären till fyllningen i matberedaren (vi brydde oss inte om att diska den mellan varven, bara skrapa den ren med en slickepott).
Tricket nu är att få smeten riktigt slät, vilket är svårt i en "vanlig" matberedare. Citrondelen av fyllningen förde vi över i en mixerkanna och mixade lite extra med svavmixer innan vi la den i formen, det gjorde den lite slätare. Får du inte din smet helt slät - inga problem egentligen, då får du en cheesecake en något gryning konsistens, men smaken kommer vara den samma.
Smeten ska vara tjock och lätt att hantera - inte rinnig!

När du mixat din fyllning delar du upp den i två och breder det ena lagret över botten i formen - vi började med citronlagret. Ställ in cheesecaken i frysen. Tillsätt blåbären till den andra hälften av smeten och mixa igen. Ta ut cheesecaken ur frysen när den har stelnat något - det krävs inte så mycket, det är bara för att det ska gå lätt att bre på nästa lager. Bred över blåbärsfyllningen, känner du dig kreativ så dra något snyggt mönster över ytan med en sked och toppa med t.ex. lite med blåbär, tryck till dem lite så att de fastnar.

Ställ in hela härligheten i frysen

 
 Ta ut kakan en 20-30 minuter innan du vill äta den, värm en kniv under rinnande varm vatten, torka av kniven och skär upp cheesecaken och låt dig väl smakas!

Den här cheesecaken innehåller alltså - inga mjölkprodukter, inget ägg, inget gluten, inget rafinerat socker. Bara goda, bra råvaror som ger näring både åt kropp och själ. Hade det här varit en "vanlig" cheesecake hade jag förmodligen velat äta halva formen, nu var jag mycket nöjd efter den här biten.
Jag lovar dig också att den här kakan kommer inte att på något sätt kännas tråkig bara för att den inte innehåller fettet och sockret vi är vana vid, snarare tvärtom. Baka den nästa gång du ska bjuda på något gått, mottag folkets jubel och chocka dem sedan när du berättar vad den är gjord av!

2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populära inlägg