torsdag 12 mars 2015

Den perfekta tröjan

En tröja som har varit klar ett tag men som jag inte lyckats fånga på bild förrän nu är den som jag kallar "Den perfekta tröjan".
Jag har alltid hävdat (och gör nog fortfarande) att jag gillar koftor mer än tröjor. Jag har nästan jämt klänning och då passa koftor så mycket bättre.

Men så kände jag ändå att det fattades en snygg tröja bland mina handstickade plagg. En tröja som kunde vara fin att ha till byxor och som skulle vara riktigt varm.
Jag hade några nystan Pickles Merino Tweed hemma som jag köpt för några år sedan. Jag stickade en halv Fiona av garnet i höstas, men var inte nöjd och repade upp.

Jag hittade en matchande färg i Magasin Duett Supersoft, stickade provlapp och la sedan upp för att sticka det allra första plagg jag stickat nedifrån och upp efter egna mått och huvud.
Det blev en danska bred resår, sen slätstickning upp till armhålorna, ärmarna stickades och sen sattes hela härligheten ihop och jag gjorde raglan minskningar upp till axlarna. I nacken stickade jag några förkortade varv och sen maskade jag av framtill för halslinningen, stickade några varv fram och tillbaka och plockade sedan upp maskorna vid halsen igen och stickade en resårkant.

Jag är nästa orimligt nöjd med hur tröjan blev. Passformen blev precis som jag tänkt mig - inte supertight men inte heller bylsig. Det blev så bra med de förkortade varven i nacken och halslinningens utformning. Jag använde ungefär 180 Pickles Merino Tweed och 125 gram Magasin Duett Supersoft och koftan är stickad på stickor 5mm. Jag hade mycket tid till övers när jag stickade den och den blev klar på bara två veckor. Jag tror att jag måste komplettera garderoben med en likadan i mörkblått till hösten.

Den har blivit använd mycket och som ni ser går den lika fint till byxor som till klänning en solig vårdag!


11 kommentarer:

 1. Hej! Jag har följ din blogg ett tag och förstått att du jobbar som trädgårdsmästare? Jag funderar på att söka trädgårdsutbildning nu i vår och undrar lite hur det är att jobba inom trädgård. Vore jättekul att höra lite om dina upplevelser av yrket! Var utbildade du dig?
  För övrigt har du en jättebra blogg och jag gillar verkligen din design!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! kul att du gillar min blogg och det jag stickar :)
   Att jag är trädgårdsmästare stämmer delvis, jag har gått kandidatutbildningen Trädgårdens Hantverk och Design på Göteborgs Universitet - skolan ligger i Mariestad. Jag jobbade i tre år efter utbildningen men nu har jag börjat läsa till sjuksköterska. Trädgårdsbranschen är väldigt tuff, det är mycket svårt att få året-runt anställning eftersom det är övervägande säsongsjobb och branschen har inte riktigt hängt med på att det numera är många utbildningar på hög nivå så lönerna är där efter också. Jag tror ingen med tre års universitetsutbildning skulle acceptera den lönen jag hade på mitt förra jobb. Så om du är intresserad av yrket, fundera efter noga först. Fundera över vad det är du vill jobba med - starta eget/plantskola/parkförvaltning/odling osv så att du har en klar bild och mål med vad det är du vill innan du ger dig in i det. Jag har oftast fått reaktionen "men guuuud vad underbart och myyyyyysigt att jobba med trädgård". Men alltså, det är inte så himla mysigt, 80% av tiden är den kallt, blött, hårt och tungt arbete. Men vet man bara att det man har framför sig och tycker att det låter underbart så är det bara att köra.
   Jag kanske låter hemskt negativ nu, men jag vill inte att du ska ge dig in i yrket men tanken att det bara är mysigt och underbart. De tär också ett jobb och som sådant oftast väldigt tufft.

   Radera
 2. Du valde verkligen rätt namn på tröjan, den passar dig perfekt, både i modell och färg. Enkla baströjor är ju de som man har mest användning för.

  Hur går det på sjuksköterskeutbildningen? Jag träffar några av dina kursare (tror jag) som är ute en gång i veckan i 5 veckor, kan det stämma?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! :)

   Det går fint! :) Det stämmer mycket troligen, det här var vår sista vecka med den praktiken. Jag själv har varit på Östra Sjukhuset. Var är det du får jobba, ifall du vill berätta det?

   Radera
  2. Jag jobbar i HSV Partille (mycket bra ställe:))

   Radera
 3. Tröjan är verkligen perfekt! Och i snyggaste färgen också ;-)

  SvaraRadera
 4. Tack för snabbt och ärligt svar! Att det är tungt och lerigt hade jag nog räknat med, men visst glömmer en att det oftast är dåligt väder. Jag är mest intresserad av att jobba med odling men även skötsel och anläggning av trädgårdar. Kanske ha eget företag... Men det är långt in i framtiden i så fall. Det där med säsongsarbete och att lönen är så dålig suger ju verkligen. Men det som oroar mig mest är nog att branschen ska vara väl "gubbig" för min smak och att det ska vara psykiskt påfrestande. Hur har du upplevt det?
  Utbildningen i Mariestad är den jag tänker söka i första hand. Var den bra tyckte du? Ursäkta, känns som jag har tusen frågor!
  Sjuksköterska har jag också funderat på, där kan en ju välja inriktning efter det som intresserar en. Tyvärr blir jag fortfarande svimfärdig av blod efter sju år i vården...ingen bra egenskap:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte alls upplevt branschen som gubbig, snarare tvärtom då jag mest jobbat med tjejer. Men jag tror också att det brås på vilken del av branschen man ger sig in i. Utbilningen var bra och rolig när jag gick där, men jag vet att den har förändrats ganska mycket sedan dess också. Nu läser t.ex. landskapsvård och trädgård hela första året tillsammans, vi hade inget gemensamt under min utbildning. Det gör ju att det blir mindre trädgårdsinriktat. Du borde kunna hitta programbeskrivning på GU's hemsida och se hur utbildningen är upplagd nu för tiden :)

   Radera
  2. Tack för tipset! Jag har kollat litegrann och förstått att de även har ett arbetsprov. Tänkte göra det för att känna lite på det, sen får vi se om jag kommer in och hur det blir. Tar till mig ditt råd om att fundera ordentligt innan :)

   Förresten så håller jag på med en Camelia Tee i lin nu och jag tror den kommer bli hur fin som helst! Du ska vara riktigt nöjd med det mönstret:)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populära inlägg