tisdag 10 mars 2015

Rabarbersockorna

Strax innan jul lyckades jag lägga vantarna på en fantastiskt fin sockblank ifrån Tantkofta.
Den blev minsann inte liggande länge i stashen då jag länge varit sugen på att sticka från just en sockblank.
En sockblank är som en slätstickad halsduk i sockgarn. Man kan färga den för att få effekter på sockgarnet som inte går att få till när man färgar i härva.
Det går att göra garn med vackra färgövergångar, något Tantkofta minsann är en riktig expert på!
 Tantkoftas sockblanks är vikta på mitten när de färgas. När man repar upp dem markerar man mitten och repar dit = garnet till den ena sockan, sen repar man upp resten = garnet till den andra sockan.
Här är sockblanken före och efter upprepning. Efter att jag repat upp garnet så blötte jag upp det och hängde det på tork, på så sätt blir man av med en del av krullet innan man nystar det.

Jag stickade mina sockar nerifrån och upp, på så vis kunde jag göra sockorna så långa som garnet tillät - vilket visade sig vara lite längre än jag ville ha dem så jag avslutade lite tidigare. Av resterna blev det ett par småbarnsockar.
Jag har stickat tån med Judy's Magic Cast On, sen är det bara slätstickning, Fleegle Heel, och slätstickning upp till mudden där jag stickat 1+1 resår.

Men vi måste prata om denna Fleegle Heel, det kan vara den bästa nya teknik, eller häl, som jag lärt mig på länge. Passformen blir fenomenal, tusen gånger bättre än de hälar jag stickat med förkortade varv som jag brukat använda mig av när jag stickar nedifrån och upp.
Tekniken är lätt att lära sig, komma ihåg och anpassas efter den egna foten, helt perfekt helt enkelt. 

Nu ska jag krypa upp i soffan, med sockorna på och en kopp te!


10 kommentarer:

 1. Det är en himla tur att det finns massor av olika hälar att välja på :)
  Fleegle heel passade inte min fot alls, medan toe-up hällapp eller tomathäl sitter som en smäck.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessa sockorna är toe-up, tror inte man brukar sticka fleegle heel på andra hållet. Tomathälen har jag inte provat, men sett några som gjort det. Som sagt tur att det finns flera olika :)

   Radera
 2. Härliga färger, man blir glad.
  Undra om hon kommer färga fler i samma nyanser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst blir man! :) Det är nog bara att fråga!

   Radera
 3. Jag har aldrig fattat vitsen med en sockblank, men nu fattar ju det hela. Resultatet blev ju jättefint! Gillar att de fina färgskiftningarna är lika på båda.

  SvaraRadera
 4. Fantastiskt fina, verkar som att jag behöver prova den hälen då jag inte lyckats hitta någon annan häl som riktigt blir fin!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker absolut att du ska prova, perfekt när man sticka toe-up (tror bara det är då man kan använda den) :)

   Radera
 5. Var hittar man mönster på den hälen ni skriver om? jag söker men kommer bara till "samtal" om hälen, aldrig mönster på den. A.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Här är en länk till en video i flera steg om hur man stickar fleegle heel https://www.youtube.com/watch?v=DmYhggEeWcs

   Annars är den här länken (som är först i min träfflista om jag google Fleegle Heel) väldigt bra beskrivning http://fleeglesblog.blogspot.se/2006/11/leegles-toe-up-no-flap-no-hassle-sock.html

   Lycka till!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populära inlägg