söndag 5 juli 2015

Raw Jordnötssnittar

Jag har börjat inspireras och experimentera mer och mer med Rawfood, framför allt i frukostform men även bakverk och näringsrika snacks.
Från bloggen thehealthcat fick jag inspiration till att göra veganska rawfood jordnötssnittar och de blev helt fantastiskt goda!

Men först lite om rawfood, vad är det?
Rawfood är mat som helt enkelt är rå och växtbaserad, färska råvaror som inte har hettats upp över 47 grader. På så vis behåller man fler av de näringsämnen som finns i maten. Rawfood kan också innehålla animaliska produkter men de flesta syftar på en vegansk kost när de pratar om Rawfood.
Jag är inte vegan, knappt heller vegetarian eftersom jag äter fisk ibland. Men jag gillar att prova nya saker och numera blir det i stort sett alltid vegansk rawfood till frukost, och "vanlig" vegetarisk mat resten av dagen.

 Det här receptet är inspirerat av thehealtcats Salted Caramel Dark Chocolate Peanutbutter Slice men jag har ökat på receptet samt strukit vissa ingredienser som jag tyckte var överflödiga och gjorde därmed receptet även enklare, du behöver helt enkelt färre ingredienser.

Raw Jordnötssnittar

Saltad Karamell - bottenlagret
ca 15 färska dadlar
5 msk cocosfett
200 gram mandelmjöl
2 krm rosa himalaya salt eller motsvarande mängd i havssalt

Mosa de färska dadlarna tillsammans med cocosfettet till en jämn smet. Har du riktigt färska dadlar är det lätt gjort med en gaffel använd annars en blender eller matberedare.
Blanda i mandelmjöl och salt och blanda till en jämn smet.
Bred ut smeten i en rektangulärform som du har täckt med plastfolie på insidan. Jag använde en som var ca 30x20 cm, ju större form desto tunnare blir snittarna.
Placera formen i frysen och förbered under tiden jordnötslagret.

Jordnötssmör - mittenlagret
ca 3 dl jordnötssmör
200 gram mandelmjöl
2 krm rosa himalaya salt eller motsvarande mängd i havssalt (uteslut ifall du använder salt jordnötssmör)

Gör du ditt eget jordnötssmör av rostade jordnötter så blir det här inte en rawfoodkaka eftersom de jordnötterna har hettats uppöver 47 grader. Använder du köpt jordnötssmör som är raw - t.ex. från Kung Markatta - så är det smöret gjort med skalet fortfarande kvar på jordnötterna vilket gör det mer näringsrikt. Gör du ditt eget så häller du bara jordnötterna i en matberedare och mixar tills du har en slät konsistens, då fettet kommit ut ur nötterna.
Blanda jordnötssmör med mandelmjöl och salt, uteslut salt ifall du har salt jordnötssmör.
Hämta formen med karamellen och bred försiktigt ut jordnötssmöret ovanpå, stopp härligheten i frysen igen i minst 45 min innan du lägger på sista lagret.

Choklad - översta lagret
3 - 4 msk cocosolja
4 msk cacaopulver (använd raw cacaopulver ifall du vill hålla dig till rawfood-principen)
Söta chokladen med agavesirap eller dadelsirap ifall du vill ha kakan vegansk, använd annars honung, du kan också använda cocossocker
rosa himalaya salt eller havssalt att strö ovanpå

Smält cocosoljan på låg värme - det går väldigt snabbt då den smälter vid ganska låg temperatur. Vispa i cacao och den sötande ingrediensen du valt till du får önskad sötma.
Låt svalna något - för det här lagret kan du dubbla mängden av samtliga ingredienser ifall du önskar ett riktigt tjockt chokladlager.
Ta ut en väl nedkylda kakan och häll över chokladen, placera i frysen en kort stund - ta sedan ut den och strö lite salt ovanpå. Det är viktigt att chokladen inte har hunnit stelna helt så att saltet fastnar i chokladen. Frys igen, täck över kakan med plastfolie eller stoppa hela formen i en påse när alla lager har stelnat så att den håller sig fin och inte tar åt sig lukt från något i frysen.

Ta fram kakan ungefär 10 min innan servering, skär snittar och servera!
En liten efterrätt som inte håller något raffinerat socker, ägg eller mjölkprodukter och kan därför ätas av veganer samt av laktos- och glutenintoleranta. Den är mäktig och tillfredsställande och innehåller en massa bra näring och fetter på köpet!

Kakan kan verka krånglig att göra med alla sina lager men den går faktiskt väldigt fort att göra. Snabbare än en kaka som ska bakas i ugnen och så vidare.

2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populära inlägg