På jobbet har vi en fikaklubb och då det börjar bli tid för mig att ta med fika och då vi har nöt-, gluten- och äggallergiker på jobbet så tänkte jag härom kvällen att jag ville prova mig fram till en kaka som var raw, vegansk (därmed äggfri), glutenfri och nötfri.
Resultatet blev en kaka som fått namnet Double Chocolate Crunchy Bounty!
Kakan görs i tre lager, som fryses mellan varje nytt lager. Den har en chokladbotten med mycket crunch, ett mellanlager med kokos och ett lager osötad, rå choklad som topplager.
Double Chocolate Crounchy Bounty
Bottenlager
5 färska dadlar - alternativt 5 torkade dadlar som legar i blöt i minst 5 timmar
3 msk cocosolja
2 tsk tahini
2 msk cacao (gärna rå om kakan ska bli helt raw)
1 dl hel bovete
1 dl mandelmjöl
1/2 dl skalade sesamfrön
Täck avlång bakform med plastfolie eller smörj med cocosolja.
Mixa dadlar med cocosolja och tahini, mixa i blender eller med gaffel om du har färska dadlar. Blanda i cacao och sedan övriga ingredienser till en jämn smet.
Tryck ut bottenlagrets smet i bakformen och ställ i frysen.
Mellanlager
9 st färska dadlar - eller enligt ovan med torkade
3 msk cocosolja
2 dl riven cocos
1 krm rosa himalaya salt eller havssalt
Mixa dadlar med cocosolja med gaffel eller i matberedare, blanda i cocos och salt.
Ta ut bakformen ur frysen och fördela över bottenlagret.
Topplager
3 msk cocosolja
2 tsk cacao
alternativt 1 msk dadelsirap ifall du vill ha en söt smak på chokladen. Jag har valt att inte ha det eftersom de andra två lagren är så pass söta av dadlarna.
cocosflingor eller tunna cocoschips att toppa chokladen med
Smält cocosoljan i vattenbad, vispa i cacao.
Ta ut bakformen ur frysen (den bör nu stått inne minst 20 min sedan du la på mellanlagret) häll över chokladen och sprid ut den snabbt och strö på cocos. Det gäller att vara snabb här eftersom chokladen snabbt stelnar, särskilt om bakformen stått inne ännu längre.
Ta fram en kvart innan servering och skär med en vass kniv, ät genast!
mums!
SvaraRaderaDet är bara förnamnet ;)
Radera