söndag 26 juli 2015

Bliss Balls med tre färger

Frysen var tömd på Bliss Balls nu i veckan så det var dags att göra nya.
Eftersom min experiment lusta var stor så provade jag mig fram till ett nytt recept. Det resulterade i ett grundrecept på en smet som sedan kan smaksättas på tre, eller ännu fler sätt!


Grundrecept till ca 40 små eller 20 stora Bliss Balls

Torra ingredienser
3 dl havregryn
2 dl valnötter
1/2 dl gojibär
1 dl sesamfrön
1 dl riven cocos
1 dl mandelmjöl

Våta inredienser
11 st färska dadlar, eller lika många torkade som blötlagts
3/4 dl vatten
2 rågade msk cocosolja

Börja med att mixa havregryn, valnötter och gojibär till mjöl eller till smulor ifall du vill ha lite mer tuggmotstånd. 
Blanda tillsammans med övriga torra ingredienser i en bunke.
Mixa de våta ingredienserna till en slät smet och häll över i bunken med de torra ingredienserna.
Blanda samman väl till du får en jämn smet. Det här blir en ganska fast smet som är lätt att rulla eller forma till bars. Vill du har den kladdigare kan du tillsätt lite cocosolja och vatten och en eller två dadlar.

Smaksättning

Nu till det roliga - eftersom grundreceptet har en ganska neutral smak så kan du nu smaksätta dina Bliss Balls med i stort sett vad du vill!
Jag delade upp min sats i tre och smaksatte en del med tranbärspulver, en del med blåbärspulver och den tredje delen med spirulina. Till den här satsen använde jag två teskedar av de två först nämnda och en tesked av den sistnämnda. 
Resultatet blev färgsprakande, superfood blissballs som både blir ett mättande mellanmål eller ger en energikick och återhämtning efter ett träningspass.
Låt smaksättningen bli mer än bara en smaksättning genom att använda t.ex. spirulina, vetegräs eller matcha får du även i dig en massa bra ämnen från dessa superfoods! 
Jag rullade mina i puffade amaranthfrön, men du kan också använda t.ex. cocosflingor eller rulla dem i något bärpulver eller cacao och behåll insidan neutral i sin smaksättning.

Förslag på smaksättningar
Spirulina
Vetegräs
Blåbärspulver
Havtornspulver
Tranbärspulver 
Lingonpulver
Cacao
Carob
Vanilj
Apelsin eller Citronskal
Jordnötssmör - gör smeten även lite kladdigare
Valfrit, smaksatt proteinpulver - för perfekt kombination av uppbyggande protein och återhämtande kolhydrater.



 
 
 

tisdag 21 juli 2015

Korallen i Avmaskats sommarnummer 2015

I juni släppte vi det fjärde numret av Avmaskat.se, därmed är första året med Avmaskat avklarat.
Ett år fyllt av såklart både mycket jobb och mycket inspiration. Det är också därmed över 1,5 år sedan jag och Kamilla började forma idéerna kring Avmaskat.se och påbörjade arbete med det första numret.
Det känns fortfarande otroligt kul och nu är vi i full gång med höstens Socktobernummer.
Men ännu är det långt kvar till hösten så jag tänkte att vi njuter av sommaren en liten stund till innan det är dags.

Till sommarnumret designade jag sjalen Korallen.
Korallen är stickad i ett rött, underbart mjuks silke och baby kamelgarn ifrån Artisan Yarn och Moodofcolors Njuta no.1 som är en dröm i silke och merino, specialfärgat i en ljvulig persikorosa nyans för att matcha det röda garnet jag köpte på Loop för två år sedan.

Korallen stickas nerifrån och upp - först lägger man upp för spetskanten som stickas fram och tillbaka. Sedan stickas kroppen med förkortande varv. Resultatet är en långsmal, nästan stola-lik, sjal som går att svepa om axlar eller hals eller bara låta hänga som ett vackert smycke till en skir sommarklänning.

Vackra Amanda som stod modell som om hon aldrig gjort annat och vår otroligt duktiga fotograf Mathilda Månsson SweetcolorfulPhotography tog de mest magiska bilderna av min sjal.
Så nu kikar vi på bilderna och låter dem tala för sig själva!





Blir ni sugna på att sticka Korallen så hittar ni Avmaskats sommarnummer här!

söndag 12 juli 2015

Double Chocolate Crunchy Bounty

På jobbet har vi en fikaklubb och då det börjar bli tid för mig att ta med fika och då vi har nöt-, gluten- och äggallergiker på jobbet så tänkte jag härom kvällen att jag ville prova mig fram till en kaka som var raw, vegansk (därmed äggfri), glutenfri och nötfri.
Resultatet blev en kaka som fått namnet Double Chocolate Crunchy Bounty!


 Kakan görs i tre lager, som fryses mellan varje nytt lager. Den har en chokladbotten med mycket crunch, ett mellanlager med kokos och ett lager osötad, rå choklad som topplager.



Double Chocolate Crounchy Bounty

Bottenlager
5 färska dadlar - alternativt 5 torkade dadlar som legar i blöt i minst 5 timmar
3 msk cocosolja
2 tsk tahini
2 msk cacao (gärna rå om kakan ska bli helt raw)
1 dl hel bovete
1 dl mandelmjöl
1/2 dl skalade sesamfrön

Täck avlång bakform med plastfolie eller smörj med cocosolja.
Mixa dadlar med cocosolja och tahini, mixa i blender eller med gaffel om du har färska dadlar. Blanda i cacao och sedan övriga ingredienser till en jämn smet.
Tryck ut bottenlagrets smet i bakformen och ställ i frysen.

Mellanlager
9 st färska dadlar - eller enligt ovan med torkade
3 msk cocosolja
2 dl riven cocos
1 krm rosa himalaya salt eller havssalt

Mixa dadlar med cocosolja med gaffel eller i matberedare, blanda i cocos och salt.
Ta ut bakformen ur frysen och fördela över bottenlagret.

Topplager
3 msk cocosolja
2 tsk cacao
alternativt 1 msk dadelsirap ifall du vill ha en söt smak på chokladen. Jag har valt att inte ha det eftersom de andra två lagren är så pass söta av dadlarna.
cocosflingor eller tunna cocoschips att toppa chokladen med

Smält cocosoljan i vattenbad, vispa i cacao.
Ta ut bakformen ur frysen (den bör nu stått inne minst 20 min sedan du la på mellanlagret) häll över chokladen och sprid ut den snabbt och strö på cocos. Det gäller att vara snabb här eftersom chokladen snabbt stelnar, särskilt om bakformen stått inne ännu längre.

Ta fram en kvart innan servering och skär med en vass kniv, ät genast!


söndag 5 juli 2015

Raw Jordnötssnittar

Jag har börjat inspireras och experimentera mer och mer med Rawfood, framför allt i frukostform men även bakverk och näringsrika snacks.
Från bloggen thehealthcat fick jag inspiration till att göra veganska rawfood jordnötssnittar och de blev helt fantastiskt goda!

Men först lite om rawfood, vad är det?
Rawfood är mat som helt enkelt är rå och växtbaserad, färska råvaror som inte har hettats upp över 47 grader. På så vis behåller man fler av de näringsämnen som finns i maten. Rawfood kan också innehålla animaliska produkter men de flesta syftar på en vegansk kost när de pratar om Rawfood.
Jag är inte vegan, knappt heller vegetarian eftersom jag äter fisk ibland. Men jag gillar att prova nya saker och numera blir det i stort sett alltid vegansk rawfood till frukost, och "vanlig" vegetarisk mat resten av dagen.

 Det här receptet är inspirerat av thehealtcats Salted Caramel Dark Chocolate Peanutbutter Slice men jag har ökat på receptet samt strukit vissa ingredienser som jag tyckte var överflödiga och gjorde därmed receptet även enklare, du behöver helt enkelt färre ingredienser.

Raw Jordnötssnittar

Saltad Karamell - bottenlagret
ca 15 färska dadlar
5 msk cocosfett
200 gram mandelmjöl
2 krm rosa himalaya salt eller motsvarande mängd i havssalt

Mosa de färska dadlarna tillsammans med cocosfettet till en jämn smet. Har du riktigt färska dadlar är det lätt gjort med en gaffel använd annars en blender eller matberedare.
Blanda i mandelmjöl och salt och blanda till en jämn smet.
Bred ut smeten i en rektangulärform som du har täckt med plastfolie på insidan. Jag använde en som var ca 30x20 cm, ju större form desto tunnare blir snittarna.
Placera formen i frysen och förbered under tiden jordnötslagret.

Jordnötssmör - mittenlagret
ca 3 dl jordnötssmör
200 gram mandelmjöl
2 krm rosa himalaya salt eller motsvarande mängd i havssalt (uteslut ifall du använder salt jordnötssmör)

Gör du ditt eget jordnötssmör av rostade jordnötter så blir det här inte en rawfoodkaka eftersom de jordnötterna har hettats uppöver 47 grader. Använder du köpt jordnötssmör som är raw - t.ex. från Kung Markatta - så är det smöret gjort med skalet fortfarande kvar på jordnötterna vilket gör det mer näringsrikt. Gör du ditt eget så häller du bara jordnötterna i en matberedare och mixar tills du har en slät konsistens, då fettet kommit ut ur nötterna.
Blanda jordnötssmör med mandelmjöl och salt, uteslut salt ifall du har salt jordnötssmör.
Hämta formen med karamellen och bred försiktigt ut jordnötssmöret ovanpå, stopp härligheten i frysen igen i minst 45 min innan du lägger på sista lagret.

Choklad - översta lagret
3 - 4 msk cocosolja
4 msk cacaopulver (använd raw cacaopulver ifall du vill hålla dig till rawfood-principen)
Söta chokladen med agavesirap eller dadelsirap ifall du vill ha kakan vegansk, använd annars honung, du kan också använda cocossocker
rosa himalaya salt eller havssalt att strö ovanpå

Smält cocosoljan på låg värme - det går väldigt snabbt då den smälter vid ganska låg temperatur. Vispa i cacao och den sötande ingrediensen du valt till du får önskad sötma.
Låt svalna något - för det här lagret kan du dubbla mängden av samtliga ingredienser ifall du önskar ett riktigt tjockt chokladlager.
Ta ut en väl nedkylda kakan och häll över chokladen, placera i frysen en kort stund - ta sedan ut den och strö lite salt ovanpå. Det är viktigt att chokladen inte har hunnit stelna helt så att saltet fastnar i chokladen. Frys igen, täck över kakan med plastfolie eller stoppa hela formen i en påse när alla lager har stelnat så att den håller sig fin och inte tar åt sig lukt från något i frysen.

Ta fram kakan ungefär 10 min innan servering, skär snittar och servera!
En liten efterrätt som inte håller något raffinerat socker, ägg eller mjölkprodukter och kan därför ätas av veganer samt av laktos- och glutenintoleranta. Den är mäktig och tillfredsställande och innehåller en massa bra näring och fetter på köpet!

Kakan kan verka krånglig att göra med alla sina lager men den går faktiskt väldigt fort att göra. Snabbare än en kaka som ska bakas i ugnen och så vidare.

fredag 3 juli 2015

En sommar i Kalinka

Till sommarens nummer av Avmaskat så intervjuade jag Karin Öberg som är kvinnan bakom lingarnet Kalinka. Jag provade också de tre kvaliteter av Kalinka som nu finns och skrev en recension. Jag kom genast fram till att två av de garner jag provade behövde få bli något mer än två provlappar. Efter att provlapparna var stickade och blockade så la jag upp till en sommartopp i  Kalinka och Kalinka 21. 

 Det resulterade i en enkel topp, stickad uppifrån och ner med raglanökningar, förkortade varv i nacken, två varv av varje färg med byte i ryggen.
Jag använde prick allt garn jag hade så när som på någon ynka meter. Färgen på Kalinka är Cikoria och Kalinka 21 är Vit.

 Ärmen fick en enkel avmaskning utan resår, resåren i halsen stickade jag när jag la upp för toppen.
Hela toppen är stickad på stickor 3,5mm. Kalinka 21 är något tunnare än den vanliga Kalinkan, 350m/100 gram respektive 320m/100 gram, men jag tycker inte att det är någon markant skillnad i det stickade plagget.
 Nedtill delade jag upp resåren i fram och bak och stickade den bakre resåren ungefär dubbelt så lång som den främre. Hade jag haft mer garn skulle jag stickat både fram och bak ännu längre. Jag är ändå nöjd med helthets längden på toppen.
Lin är verkligen ett fantastiskt material och vill ni läsa mer om Kalinkas olika garner så gör ni det i Avmaskats sommarnummer eller på Karin Öbergs hemsida.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populära inlägg