onsdag 6 februari 2013

Köpstoppets 2013

Nyåret kom och gick medan jag var i Sri Lanka, så såhär några dagar in i februari känns det lite efter att svänga ihop en årskrönika från 2012.
Det får räcka med att jag beskriva 2012 som de oväntade händelsernas år. 
Jag trodde att jag visste precis vad jag hade att förvänta mig av 2012 när året började men så ställdes allt på ända men blev så väldigt bra ändå.
Jag fick chansen att bo i Holland i nio månader, arbeta på världens bästa, ekologiska plantskola, jobba upp min holländska till helt och hållet flytande.
Nästa oväntade infall var att åka på en volontärresa i sju veckor Sri Lanka, det blev sannerligen en förträffligt fin resa som jag kommer att vårda i mitt minne för all framtid.

Så nu till 2013, vad har 2013 att erbjuda?
Jag kan inte orda om det så mycket just nu men i slutet av veckan kommer jag förmodligen kunna avslöja lite roligheter.
Jag ser i alla fall fram emot att umgås med mina fina vänner som jag saknat en helt massa under min tid i Holland och Sri Lanka. Jag vill sticka en massa fina saker och kanske åka på semester till Hong Kong för att hälsa på vänner där. Det är nämligen ganska farligt det här med att resa, man skaffar sig nya vänner och får höra om alla platser de har besökt. Så nu vill jag bara resa mera samtidigt som jag längtar efter att vara hemma och kunna enkelt gå ner på stan och ta en fika med fina vänner. Jag tror på en balanserad kombination av de båda!

Till slut till år 2013 nyårslöfte.
2013 kommer att bli Köpstoppets år.
Det handlar framför allt om att inte lusthandla saker, alltså inte köpa saker som jag inte behöver bara för att jag kan, jag vill, saken är fin, jag är ledsen, jag är glad, jag bara MÅSTE ha den och så vidare.
Det blir en slags refelektion över hur mycket tid och pengar jag lägger på att shoppa, tid och pengar som jag hellre lägger på att umgås med vänner och familj och uppleva saker tillsammans med dem.
Det är dock inte så att jag har köpstopp för att jag har problem med att jag shoppar för mycket, jag lägger inga stora summor på kläder eller prylar men jag vet att jag skulle klara mig alldeles utmärkt, säkert i ett par år, utan att köpa mer kläder. De har jag har räcker och blir över.

Så vad får jag inte handla då?
Det finns såklart både regler och undantag men ungefär såhär kommer året att se ut.
 • Inga kläder förutom förbrukningsplagg som strumpbyxor, underkläder och strumpor. Jag får dock inte handla nämnda saker utan vara i behov av det.
 • Böcker, jag har många böcker jag köpt som jag vill läsa, när de tagit slut kan jag låna av familj, vänner och på bibliotek
 • Elektronik, inte något jag lägger mycket pengar på men det blir t.ex. inte tal om en ny mobil om min gamla inte dör.
 • Garn, alla stickälskares akilleshäl såklart, men jag har mycket garn jag köpt för att sticka specifika saker av. Jag brukar inte lustköpa garn så därför har jag ett planerat projekt till varje garninköp och det är projekt som jag väldigt gärna vill sticka, så det ska ske under året.
 • Krukväxter, låter kanske lite fånigt, men jag älskar orkidéer och har svårt att låta bli om jag hittar en fin trots att jag vet att fönsterkarmen redan är full.
 • Smink och hudvårdsprodukter, jag får även här endast köpa förbrukningsvaror, så som mascara och rouge, men produkter som ögonskuggor som aldrig tar slut är det inte tal om. Jag får inte heller lustköpa hudvårsprodukter om de jag har inte tagit slut. Jag ska också försöka hålla mig så mycket som möjligt till de "nakna" produkterna från Lush. Det är både bra för mig, miljön och köpstoppet eftersom en schampokaka från Lush räcker lika länge som 3 konventionella flaskor schampo. Färre köptillfällen helt enkelt.
 • Skor och väskor
 • Inredning och husgeråd, jag har absolut inga behov för något inom denna kategori och saker inom den faller verkligen inom lustköp. Såsom nya gardiner, kuddar, prydnadsföremål, snygga glas osv. Så något sånt blir det inte alls tal om.

Det är väl det jag kommit på, mat får jag såklart handla hur jag vill. 
Tanken med köpstoppet är som sagt inte att jag ska sluta konsumera helt och hållet, utan att lägga pengarna på annat än produkter som jag egentligen inte behöver. 
Så egentligen är det inte en frågan om att leva snålt utan snarare rikare, rikare genom att lägga pengarna på roliga aktiviteter, kanske gå kurser, gå på konserter, resa osv. 
Berika mitt liv genom upplevelser och umgänge istället för med prylar.

Jag tror 2013 kommer att bli ett bra år!

 

6 kommentarer:

 1. Det låter som en bra idé men inget för mig. Jag vill hellre bidra till välfärden genom att handla och sponsra handeln och öka arbetstillfällena och betala moms. Så motiverar jag det. Vad jag däremot inte handlar är skitprodukter så som HM-kläder, ICA-schampoon och skräpsmink eller andra produkter som tillverkas under dåliga former i låglöneländer och i dåliga material i miljöfarliga fabriker.

  Men alla sätt är bra utan de dåliga som min mamma brukar säga :).

  Vad jag däremot vill veta är vad du ska avslöja i slutet av veckan! Tell me, tell me!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad som jag förhoppningsvis kan avslöja i slutet av veckan vet du nog redan om du tänker efter;)

   Ja, det finns ju alltid två sidor av ett mynt. Det skulle såklart inte fungerar om alla människor vips slutade att konsumera. Men för att vara snälla mot oss själva och vår planet så gäller det väl att försöka konsumera smartare, och som du säger inte köpa H&M kläder och miljövidriga schampon och inte konsumera för konsumerandets skull. Där ligger väl ofta problemet att det handlar mer om själva köpmomentet för många än vad för produkt de faktiskt köper. Eftersom man då också köper bara för köpandets skulle så tänker nog få efter vad det faktiskt är det köper. Smartare konsumtion kommer både människor och miljö vinna på i längden!

   Radera
  2. Jag instämmer helt! :)

   Jo, jag vet nog. Jag visste bara inte att inte bloggläsarna visste :). Men nu när du säger det så, givetvis!

   Radera
 2. Spännande! Jag vet inte om jag skulle klara ett köpstopp, men det hade helt klart varit nyttigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan ju mjukköra med en köpfri månad eller två, som en utmaning åt sig själv men något mildare :)

   Radera
 3. en liten film kan vi nog vaska fram =) ses imorgon kompis

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populära inlägg