tisdag 18 december 2012

Elephantaction

Så idag fick jag äntligen se elefanterna. Det är tre stycken på projektet - Nona, som är yngst och allas älskling, Maneka, äldre och lika go och gör en liten glädjedans när hennes Mahout som hon haft i 20 år kommer på morgonen, samt Kumari som är äldst och därför mest uttråkad vilket har gjort att hon ibland kan vara lite aggressiv.
Vad som inte framgick alls när jag bokade volontärresan hit var att elefanterna faktiskt är en turistattraktion, såkallad "Ride and Bath". Så turister kommer hit, rider på elefanterna, tittar på när de badar och sen betalar för sig och åker igen.
Det är ett företag som ägs av srilankansk familj och volontärorga isationen Leo Projectes driver ett projekt här i sin tur.

Så vad är det egentligen Leo Projects och vi volontärer gör här ? Jo, i korta drag är vår uppgift att förbättra förhållandena för elefanterna, öka medvetandet om dem och deras betydelse. Det är inte så att vi kommer hit och säger "Ajabaja, så göra man inte utan såhär ska ni göra det!" Utan det är en dialog vi för men ägarna och mahouterna. Det kan vara enkla saker som att gör leksaker till elefanter, bildäck fyllda med frukt som elefanten måste greja med för att få ut frukten, bara för att ge ett exempel. Det ger elefanterna stimulans och underhållning, de blir utmanade på ett sätt de inte blir när de går fram och tillbaka med turister på ryggen. Kumari, den äldsta och något aggressiva elefanten, har börjat visa tecken på minskad aktivitet sen hon började på dessa utmaningar och lekar att underhålla sig med.
Annat vi gör är att försöka förbättra sophanteringen, eller bristen på den. Srilankanerna slänger soporna precis där de står, eller i närmaste flod (det rinner en genom markerna här) krossade glasflaskor kan vara förödande för en elefantfot som har en förvånansvärt känslig fotsula. Så man försöker få dem att använda soptunnor och kanske tom sopsortera.
Men mentaliteten är rätt annorlunda från den i väst, som naturligt är. Så om vi inte tömmer soporna, eller plockar upp det som slängts på marken så gör inte dem det heller. Frågar man varför de inte tömt soporna den dagen och istället börjar kasta saker à runt den eller eldat upp soporna som de gärna för svarar de simpelt att vi hade ju inte tömt den så var skulle de annars kasta soporna om inte bredvid...svår nöt att knäcka som ni förstår!

En bild Nona blir det idag, imorgon kan jag blogga från Nicks dator så så blir det fler bilder, bland annat av min tur på Maneka och av de andra elefanterna!2 kommentarer:

  1. Härligt att du hjälper till! Ser fram emot att få veta mer.

    SvaraRadera
  2. Oj så spännande! Å vilka kontraster till livet i Sverge :-)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populära inlägg