fredag 14 april 2017

Blå Blommas ok

Nu är jag klar med oket till bohuströjan Blå Blomma.
Jag har fotograferat processen med oket från de första varven flerfärgsstickning till dess att oket var klart.

Såhär har det sett ut

 Resåren och de första varven på flerfärgsstickningen stickade jag på flygen från Landvetter via Heathrow till Hong Kong. Innan vi åkte hade jag någon slags högt banal tanke om att jag skulle hinna klart med oket under flygturen, jag var som synes inte ens i närheten. Jag har stickat förkortade varv över hälften av maskorna för att höja upp nacken.

 Här har jag kommit en bit på vägen och det börjar komma in desto fler färger i oket. Detta är också innan det börjar bli lite jobbigt med tre färger samtidigt, varven börjar bli ganska långa.

De mörkaste färgerna har gjort entré, det här är ungefär halvvägs genom antalen varv. Den uppmärksamme ser att nacken är mer upphöjd här än på första bilden. Det är för att jag lagt in förkortade varv på baksidan av oket vid varje ökningsvarv, som är enfärgat. På så sätt hoppas jag att min tröja får en riktigt bra passform.

 För att minimera risken för att det skulle bli fel i mönstret räknade jag maskorna och satte markörer efter varje 50 maskor varje gång jag hade gjort ett ökningsvarv. Markörerna fick vara kvar när jag sedan stickade det första flerfärgsvarvet efter ökningsvarvet. Då var det lättare att hitta var det blev fel om det inte gick jämt ut på slutet. Trots noggrant räknande blev det lätt fel just i det första flerfärgsvarvet efter ökningsvarvet. Det är svårare när en inte har andra maskor i mönstret att förhålla sig till. Oket är i Bohuströjorna är inte konstruerat som i till exempel Riddari där mönsterpartierna passar perfekt ovanpå varandra efter ökningarna utan det blir en lätt förskjutning i mönstret. Det gör det svårare att få maskorna att hamna rätt ibland. 

Här är okets sista varv färdigställt.
Även fast jag stickat förkortade varv och trots att jag gått upp till 2,75 mm i stickstorlek från 2,5 mm som det står i beskrivningen så hade jag gott om garn över när oket var klart.


2 kommentarer:

  1. Vilka vackra färger! Ser framemot att få se resultatet :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! och jag längtar efter att kunna bära det färdiga resultatet! :)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populära inlägg