onsdag 7 oktober 2015

ÄppelPäppel

I början av september kastade jag ut en förfrågan om det det var någon jag kände som händelsevis hade ett äppelträd som bar frukt i år och som ville dela med sig av skörden.
Katarina ville gärna dela med sig av sin skörd så i slutet av september åkte jag hem till henne en söndagseftermiddag för att sticka, umgås och plocka äpplen.

En hel korg full fick jag med mig hem.
Jag tror att det är Transparant Blanche, ett väldigt gott sommaräpple.
Flera åt jag upp precis som de var och de var precis så goda som bara svenska äpplen kan vara.

 En del blev mos - det är så lätt att koka mos när man har en Moster Hulda! En mojäng som både urkärnar, skalar och skivar äpplet med några enkla vev.

 Alla skruttar, skal plus några äpplen åkte ner i råsaftscentrifugen och gav ljuvlig äppeljuice, smaksatt med lite ingefära.
Det är verkligen toppen med en råsaftscentrifug, juicen från affären smakar aldrig lika gott och det var är ett bra sätt att ta hand om det som annars bara skulle hamnat på komposten. Det blir såklart mycket kompost från en råsaftscentrifug också men hellre det än att slänga hel frukt och grönsaker som har sett sina bästa dagar.

 
 Av de äpplen som blev kvar fick det bli torkade äppelringar.
Moster Hulda åkte fram igen - perfekta urkärnade, tunt skurna ringar varje gång! 
Jag gjorde någon slags improviserad torkställning av oanvända blompinnar och presentsnöre.
En vecka i fönstret sen var de helt torkade och har stoppats in i en burk i skafferiet för att avnjutas i höst.

Äpplen är bra fantastiska, eller hur!

2 kommentarer:

  1. Vad mkt gott du gjort! Och här sitter jag och dricker hemmagjord äpple-, ananas- och myntajuice till frukost :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, det lär inte dumt du! Mynta är ju supergott att tillsätta i typ alla juicer!

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populära inlägg