torsdag 22 oktober 2015

Nyponyra

Enda och första gången jag har gjort något med ätbart med nypon var nog på högstadiet. Då hade jag världens bästa hemkunskapslärare som var uppmärksam å mitt intresse för mat och lät mig hållas ganska mycket med egna experiment.
Ett av experimenten var nyponsoppa gjord från scratch, ganska pilligt, men oj så gott.

När vi var i Vissbole hos Linnéa i början av oktober fick jag, för andra gången i mitt liv, lite nypon-feeling och gjorde en nyponmarmelad till frukost - hur gott som helst.
Så när jag kom hem började jag scanna min omgivning efter nypon och plockade fickorna fulla på väg hem på cykeln.

Eftersom kylen redan är ganska full av a sylt och marmelad och eftersom nypon är så fulla av C-vitamin så bestämde jag mig för att göra en nyponpuré att ha till hands för att snabbt kunna röra ihop lite värmade, lenande och C-vitaminrik nyponsoppa i höstmörkret!

Plocka fram dina nypon - skär bort de båda ändarna och dela nyponet på mitten - ett utmärkt tillfälle att även kolla ifall nyponet har inneboende larver, om så är fallet - rata sagda nypon.


Sen kommer vi till urkärnandet vara eller icke vara - jag har provat både och. Nyponhalvorna ovan är urkärnade, med hjälp av en liten sked. Ett hiskelit tidskrävande arbete. Så jag har även provat att inte ta ut kärnorna - vem vill inte spara tid till att göra annat livsviktigt om man kan!?
Det gick precis lika bra att göra det med kärnorna i.

Oavsett ifall du väljer att behålla kärnorna eller inte så gör du såhär efter att du skurit av ändarna och halverat nyponen:
Skölj dem och lägg i en kastrull, häll över såpass mycket vatten att nyponen täcks.
Koka upp och låt sjuda på svag värme till dess att nyponen mjuknat.
Häll över i en mixerkanna eller i en matberedare och mixa ordentligt - här kommer du märka att ifall du behållt kärnorna så kommer de inte att gå sönder, de är ungefär lika hårda som en legobit och ungefär lika sköna att trampa på.
När du mixat färdigt häller du lite nyponmassa i taget i en finmaskig sil och med hjälp av en sked pressar du på innehållet så att du på andra sidan silen får ut en fin puré. Är det här arbete lite för svårt så tillsätt lite mer vatten till nyponmassan så blir den lättare att få igenom silen.
Har du nu haft kvar kärnorna så slänger du det som blir kvar i silen, har du tagit bort kärnorna kan du t.ex. stoppa det som blir kvar i en eller annan sockerkaka för lite rolig färg och smak.
 
 Fördela nyponpurén i öppna isformar, låt svalna och ställ sedan in i frysen. Har du en massa isformar kan du låta purén vara kvar i formarna annars slå ut dem och stoppa tillbaka i frysen i plastbyttor.

Lägg 1-3 nypon-isbitar i en kopp, slå över lagom med kokande vatten, tillsätt lite honung ifall du vill ha din nyponsoppa åt det sötare hållet och et voila - hemgjord nyponsoppa på ett ögonblick!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populära inlägg