torsdag 31 juli 2014

Sorrento

Dag fyra var det dags för Sorrento!

Sorrento ligger en bit ut på den halvö som brukar omnämnas som Amalfikusten.
Vi tog bilen ifrån Pompeji dit under förmiddagen på onsdagen.
Det var en väldigt vacker, och hisnande, körning dit!
Hela tiden med kusten på ena sidan och havsutsikten på den andra, med undantag för några långa tunnlar.

Det var väldigt trevligt att vara den som "bara" åkte med, även om det inte är så bara att vara passagerare i Italien. Jag hade för det mesta fri tillgång till att njuta av utsikten.
Men vill ni se till att båda för njuta av utsikten så kör in på någon av platserna avsedda just för det. På flera ställen längs vägen fanns det utrymme att ställa bilen och en bit trottoar med räcke så att man kunde stanna och fotografera och ta en paus.
  Att bo
Vi bodde på Hotell Angelina, återigen hade vi valt att bo lite utanför själva stället vi skulle besöka och vi hade valt ett hotell med parkeringplats.
Det var verkligen helt perfekt för oss! Vi körde in på en smaaaaal gata, där vespor gärna ville försöka köra om oss och som vanligt fanns det ingen trottoar för de gående. Men väl framme vid hotellet var det bara att svänga ner i deras källarparkering, helt perfekt!
Personalen var supertrevlig, bra på engelska, rummet ganska litet med fräsch. Frukosten bjöd på baristakaffe, färsk frukt, briocher, bröd och flingor. Hur bra som helst!

Att göra
Vi började med att gå och bada, det finns ett flertal badplatser längs med kuststräckan som löper längs Sorrento (vilket inte är en särskilt lång bit).
Vi gick till den som låg närmast hotellet, cirka 10 minuters promenad hade vi dit. Klipporna sluttar rakt ner i havet så vi fick gå genom någon slags gång inne i berget.
Sen kom vi ut på badplatsen och där ägde en restaurang ena halvan där de såklart tog betalt och på den andra sidan var det gratis. Det var på en slags pir som de byggt ut i havet. Det var helt lugnt, kristallklart vatten och vi gick i ifrån en liten brygga.

  Att göra 2
I Sorrento finns ett konstmuseum - till vänster i bild - när vi var där var det en Picassoutställning som vi lite oväntat gick på efter att ha blivit tipsade om det på hotellet.
Väldigt fint museum och bra och intressant utställning.
Annars är det nog Sorrentos små shoppinggator som lockar flest besökare. Här säljs det väl ungefär Limoncello i hälften av butikerna och hattar och väskor i den andra hälften. Inte jättespännande med andra ord men mest väldigt mysigt att gå runt där.
 
 Att äta
Av både hotellet och av pojkvännens vänner som gjort en liknande resa blev vi rekommenderade att äta på Trattoria da Emilia - det är den lilla uteserveringen till vänster som ligger vid Marina Grande - en av bad- och båtplatserna i Sorrento.
Vi åt insalata caprese med helt fantastiska tomater och blandad friterad fisk och skaldjur. Det verkade lite tokigt och jag har aldrig ätit något liknande innan. Men vi såg några andra gäster som åt det och ville prova. Vi fick in vars ett stort fast med friterad fisk och skaldjur, det har ingen frityrsmet på utan är helt "nakna" och väldigt krispiga. Det mesta äter man bara rakt av, som det är med skinn och ben. Pojkvännen åt även räkorna som de var med skal och allt. Jag föredrog att ta bort en del ben och ryggrader på de större fiskarna.
Väldigt gott och kändes fräscht trots att det var friterad, kan varmt rekommendera både rätten och Trattoria da Emilia.

Man får liksom inte nog av utsikter när man är på Amalfikusten, de finns vart man än vänder sig. Såhär vacker var solnedgången när vi var på väg hem ifrån restaurangen.

 Vesuvius är ständigt närvarande när man befinner sig i de här delarna. Ibland såhär klart och ibland mer täckt av moln. 
Vi såg en filmatisering om den sista dagen i Pompeji efter att vi kom hem och det spås att ett så stort utbrott som Vesuvius hade när Pompeji täcktes sker bara vart 2000 år, det är med andra ord snart dags igen....


4 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populära inlägg