fredag 7 februari 2014

Tveksamheter inför OS

Ingen kan ha missat att OS i Sochi invigs idag.
Ingen kan heller ha missat de anti-gaylagar som Ryssland har infört och som påverkar en hel nation.
Ingen kan ha missat att HBTQ-personer är lovligt byte för alla former av misshandel utan möjlighet att anmäla till polisen vad de råkat ut för.
 Ingen kan ha missat att HBTQ-personer kidnappas, misshandlas och kränks INFÖR kamera. Videomaterialet läggs sedan upp på diverse ryska anti-gayorganisationers hemsidor, där de applåderas av den ryska allmänheten.

Ingen kan ha missat detta, ändå längtar vi och ser fram emot OS.
Vi längtar efter att se invigningen, ett enda långt propagandaprogram för hur fantastiskt Putins Ryssland är.

Att google har gjort google-loggan i regnbågsfärger idag räcker inte.
Att idrottsmän gör filmer där de pratar om att alla, oavsett läggning, kan sporta, räcker inte.
Att vi bojkottar OS räcker inte heller.
Jag har svårt att förstå att inte Ryssland blev av med OS så fort anti-gaylagarna infördes.
Hur kan OS-kommittén stå bakom det här!?
Man pratar om att man fullföljer det för idrottshennens skull, för att det här är ett event som handlar om sport.

 För idrottshennens skull, men för alla HBTQ-personers skull då!?

Jag känner mycket tveksamhet inför OS, jag vet inte om jag kommer att titta.
Jag kommer att ha svårt att bortse ifrån vad som har skett under bygget av arenorna.
Jag kommer att ha svårt att bortse från vad Ryssland gör mot HBTQ-personer, varje dag.
Jag kommer att svårt för att inte tänka på alla de som fruktar för sin liv, som inte får älska på samma villkor som alla andra.
Jag står inte bakom ett OS i Sochi, gör du?


15 kommentarer:

 1. Jag kommer att titta på skidorna och skidskyttet. Jag älskar ju det och vill stötta våra idrottare. Men det kommer att vara med dubbla känslor. Jag vet inte hur jag ska känna inför det hela. Det kommer inte att hjälpa någon om jag tittar, det kommer heller inte hjälpa någon om jag inte tittar. Det krävs något större för förändring. Och visst är det så att Putin gör det här till någon slags propaganda och det är förjävligt. Det är också förjävligt det som arbetarna utsatts för, det som hbtq-personer utsätts för. Och det är förjävligt att Ryssland ens fick OS. IOK borde ha vetat bättre och borde verkligen rannsaka sig själva.
  Ja, du ser. Känslorna är många och dubbla inför det här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis som du har jag också väldigt dubbla känslor. Men jag tror att man får tänka att en person kan inte göra allt men alla kan göra något. Att jag bojkottar OS gör det kanske inte bättre för någon enskild person i Ryssland, men det är vad jag som ensam person kan göra. IOK borde verkligen tänka steget längre. Jag såg en intervju med hon svenska damen, du vet säkert vem jag menar (:p) som är med där och hon verkade helt oförstående till problemet med att Ryssland får hålla OS, skygglapparna på och bara köra verkade vara hennes taktik, vilket klart är helt absurt enligt mig.

   Radera
  2. Ja, hon Gunilla! Alltså IOK borde verkligen skärpa upp sig! Först Peking och sen Sotji. Det värsta är väl att IOK faktiskt har en kommission som åker runt till de städer som är OS-kandidater och kollar läget och ändå blir det som det blir. Gällande Sotji så sa kommissionen att Sotji inte var en lämplig OS-stad men ändå så röstade IOK-representanterna för Sotji. Jag tänker att det kan inte bero på annat än korruption.

   Radera
 2. Jag gör inte det! Bra skrivet kära du!

  SvaraRadera
 3. Så sant. Jag kommer inte titta på OS. Det är vidrigt att Ryssland fick införa lagar som kränker de mänskliga rättigheterna och samtidigt får ordna ett jättespektakel som ger massa positiv uppmärksamhet åt landet.
  Bojkottar OS-sponsorer också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är verkligen motsägelsefullt så det stänker om det. De som sponsrar, som H&M och MCDonalds, bojkottar jag i vanliga fall också, de står för så mycket dåligt i vanliga fall också.

   Radera
 4. det positiva med hela soppan är väl att det inte sopas under mattan, utan att det rapporteras och diskuteras i social media och i nyheterna, så att ingen kan säga att dom inte visste vad som pågick i Sotji. och kanske finns det flera idrotsstjärnor som vågar göra det som emma green gjorde i somras - att ta ställning för de förtryckta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det håller jag med dig om, det finns såklart både för och nackdelar. Frågan är vad som görs åt det, det räcker inte med att vi rapporterar om det och sitter hemma i soffan och förfasas. Men vad man kan göra är såklart inte heller lätt att veta, att visa sitt misstycke så ofta man kan är nog ett sätt för oss vanliga dödliga i alla fall.

   Radera
 5. Jag kommer att titta, men gillar inte alla konstiga lagar i Ryssland! Emma Green Tregaro (årets hetero på QX galan) gjorde sin protest mycket bra i somras på VM i Moskva! Alla ryssar gillar ej heller gaylagarna. Jag vill att våra idrottare ska få tävla! Olympiska kommitén är svag, det här gäller mänskliga rättigheter så de borde kunna protestera högre!
  Tyvärr är det många länder som har konstiga lagar så det är svårt att välja land...
  Anita som har en son som är gay, en syster som är gay samt en svärdotter som är ryska och jag älskar sport i alla former och stickning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Olympiska Kommitén sitter egentligen på all makt. Men från deras sida att det handlar om sport och inget annat är bara ren feghet. Det må handla om sport, men det ger ändå Ryssland en möjlighet att visa vilket fantastiskt land dem har och göra propaganda.

   Radera
 6. Bra skrivet, håller fullständigt med dig!

  SvaraRadera
 7. Varför måste alla vara så Pk och springa på samma bollar, dvs för närvarande Ryssland o Hbtq? Allt annat då som gör Ryssland tvivelaktigt; jämlikhet, ekonomi, arbetsförhållanden etc?
  Ryssland borde säkert inte ha fått anordna OS men OS-makten har nog många händer i syltburken, liksom Putin.
  Själv är jag glad att kunna få se underskön konståkning och längdåkarnas guldbragder.
  Däremot tycker jag att det är förfärligt att som svensk licensbetalare tvingas titta på en reklamkanal, istället för att kunna se det i public service- tv med dessa duktiga utbildade (!) reportrar.
  Inget fel att engagera sig för Hbtq, men varför just detta när det är ' i ropet'? /anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här handlar verkligen inte om att något är "i ropet". Jag vet inte om du brukar läsa min blogg men om du gör det hade du märkt att det är väldigt sällan jag uttalar personliga åsikter kring politik eller liknande. Det är ett aktivt val, min blogg har jag för att dela med mig av det jag stickar och annat hantverk i första hand, inte för att förmedla min åsikter i olika ämnen. Men det här, liksom inlägget om behandling av angorakaniner jag skrev för ett tag sedan, är något jag känner väldigt starkt för och valde därför att skriva ett inlägg om det. Jag skulle kunna skriva inlägg om det dagligen, jag skulle kunna skriva om vad jag tycker om Rysslands behandling av Pussy Riot medlemmarna och så vidare. Men jag har gjort valet att hålla de flesta av mina åsikter borta från detta forum och debatterar dem i andra sammanhang.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populära inlägg