fredag 9 augusti 2013

Knapptastic!

Förra helgen var jag hemma hos Emma och hade en riktig heldag med lyxfrukost, stickning, jordgubbar, bubbel, Mr. Selfridge och inte allra minst - vår alldeles egna knapptillverkning!

Jojomen, Emma har nämligen lärt sig att göra knappar, med motiv av fimolera via diverse tutorials på nätet och imponerad som jag var av hennes verk ville jag gärna också lära mig.
Så Emma hade en liten privat workshop med mig och guidade mig in i fimolerknapparnas förlovade land!

 Man börjar med att knåda, rulla, kavla, lägga på mer lera och vips - så har man en sådan här fin rulle som uppskivad ser ut som små blommor. Rullen rullas ganska tunn - beroende på hur stora blommor man vill ha och skärs i en halv miljon bitar.

 Sedan ska alla de små blomskivorna pluttas ut på en bottenplatta som har samma kantfärg som blommorna. Mina blommor har egentligen ett rosa lager runt det gula, innan det röda, som det går att se på vänstra bilden här ovanför, tyvärr flöt den färgen liksom ihop med det röda lite för bra så det ser ut som att jag bara har röda och gula blommor, kan vara bra att tänka på tydliga kontraster!
 Hur som helst, på bilden till höger här har jag försiktigt kavlat på härligheten när den var helt täckt av blomskivor. Man kavlar tills allt smält samman och det inte längre några skarvar att se.
 Till vänster förberedelse inför kavling och till höger har jag stansat ut knapparna med ett cupcakesmått och gjort hål i dem med en stoppnål. De här knapparna är stora och därför gjorde jag blommorna ganska stora också eftersom det fick plats så många på en knapp.

Alla knappar vi gjorde under dagen! Emma har också gjort en stor rutig knapp med en annan teknik och de skruvade knapparna är gjorda av resterna ifrån de andra.
Nu återstår bara att baka knapparna på 100 grader i 30 min (varken mer eller mindre för då kan det uppstå giftiga gaser). Fimoleran är helt stabil och knapparna förändras ingenting i färg eller form under tiden i ugnen.

Några av mina mindre knappar! Här kan man tydligt se att de röda knapparna har mycket mindre blommor och då syns de bättre på de här småttingarna!

Det hela gav verkligen blodad tant och det var superroligt, det finns massa tutorials på nätet hur man gör mer avancerade blommor, blad, grapefruktliknande historier och mycket mer, så googla på om du känner dig sugen!

11 kommentarer:

 1. Men WOW! Hur snygga som helst!

  SvaraRadera
 2. Superfina, ser verkligen proffsigt ut! :-)

  Ha det gott /Blenda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, jag blev själv förvånad över hur "riktiga" de såg ut på första försöket, men så hade jag en bra lärare också ;)

   Radera
 3. Vill verkligen göra! Vill vill vill.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag och Emma får kanske öva upp våra skills och ha en workshop någon gång :)

   Radera
 4. Men gud, vad roligt att göra sina egna knappar. Dina blev sjukt fina!

  SvaraRadera
 5. Jättefina, nu blev jag också sugen på att göra mina egna knappar. (Och så skrattade jag lite åt att de gav blodad tant också :) ).

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populära inlägg