torsdag 3 augusti 2017

Slutskörd och mina bästa tips för vitlöksodling

Nu har jag slutskördat vitlöken. Trots idogt tjuvande av okänd person hela sommaren så blev det ändå en helt okej skörd. De flesta som kom upp såg ut att vara härligt stora och skörden ska nog räcka ganska länge. Det känns riktigt bra att kunna vara självförsörjande på ekologiskt odlad vitlök en större del av året. Den enda nackdelen är att det nu luktar vitlök i hela lägenheten eftersom vi inte har någon annanstans än inomhus att lägga vitlöken på tork. Men det är det värt!

Så till mina bäst vitlöksodlartips!
  • Var ute i god tid med att köpa utsäde, även om du inte planerar att sätta förrän i oktober så köp i september. www.klostra.se har ett bra utbud på olika sorters lökar och de har mycket ekologiskt utsäde.
  • Det är inte så stor risk att vitlöken ska frysa sönder däremot kan den ruttna bort ifall den står för blött på hösten och våren. Plantera därför gärna vitlöken i en upphöjd bädd för att vatten ska kunna dräneras bort.
  • Var frikostig med gödsel! Vitlök älskar gödsel och jag älskar stora vitlökar så var framme med gödslet så fort vitlöken börjar titta upp på våren!
  • Vill du använda färsk vitlök kan du skörda tidigt men för lagring bör vitlöken inte skördas för tidigt. Är du osäker kan du plocka upp en vitlök och kolla på klyftorna och skalet mellan klyftorna - är det fortfarande fuktigt och spänstigt och klyftorna glasaktiga är det för tidigt att skörda för.
  • MEN skörda inte för sent - då börjar vitlöken yttersta hölje att brytas ner och klyftorna faller isär.
  • Låt vitlökarna torka ordentligt och förvara luftigt på ett mörkt och svalt ställe. Förvara dem inte i kylen då kylan får vitlöken till att börja gro.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populära inlägg