Regn får mig alltid att vilja baka bröd och dricka kopiösa mängder te. Även om det hade spruckit upp efter dagens välkomna regnväder, lagom tills jag hade slutat jobbet, så hängde brödbakarkänslan i sig och jag satte genast en deg när jag kom hem.
Det blev ett påhittat bröd med lite av det som fanns i skafferiet, det blev ett riktigt saftigt rågbröd med lite frön och som var klar lagom till kvällsfikat.
Recept på 1 stort rågbröd
Du behöver:
1 paket jäst för bröddegar
3 msk krossat linfrö
1 dl pumpakärnor
2 dl grovt rågmjöl
2 tsk salt
1-2 tsk fänkålsfrön (kan uteslutas)
2 dl vetemjöl
3 dl rågsikt
Gör såhär:
Blanda linfrö, pumpakärnor, rågmjöl, fänkålsfrön och salt i en bunke, slå över ca 3 dl kokande vatten. Rör om och låt svalna under ca 1 timme.
Tillsätt jäst och 3 dl fingervarmt vatten till rågmjölsblandningen. Rör så att jästen löser sig.
Tillsätt vetemjöl och rågsikt och låt hushållsassistenten göra jobbet med att knåda degen under ca 10-15 minuter.
Låt jäsa under bakduk i 40-50 minuter - nu när det är varmt jäser degen lite snabbare än under de kalla årstiderna.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda igenom den ordentligt.
Forma ett runt bröd och lägg i en jäskorg eller direkt på en blå, täck med bakduk.
Låt brödet jäsa i 30-40 min, värm ugnen till 175 grader. För över brödet från jäskorgen genom att lägga plåt med bakplåtspapper upp och ned över jäskorgen och vänd allt i en rörelse.
Grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter, låt svalna på ugnsgaller och förvara i en bakhandduk i en plastpåse för att bibehålla saftigheten.
Kvällsfika extraordinär med hembakt bröd och svartvinbärsmarmelad.
Det finns inget godare än nybakat bröd med spär och hemlagad marmelad, toppat med en god ost. kan leva på det!
SvaraRaderaEller hur! Det är därför jag får låta bli att baka för ofta, skulle inte äta något annat annars..
Radera