måndag 31 juli 2017

Veckans bok - När barnet lagt sig

Veckans bok är När barnet lagt sig av Michael Nyqvist.
Jag här lyssnat på Michael Nyqvists egen inläsning av boken på Storytel. Jag har länge beundrat honom, både som person och som skådespelare. Han höra honom berätta delar av historien som är hans liv gör lite ont när en vet att han inte längre finns.
I boken berättar han bland annat om när och hur han fick reda på att han var adopterad, om hur det var en hemlighet som hans mamma förnekade inför honom när han berättat det för en kamrat och dennes mamma som inte trott på honom. Han berättar om delar av sin skådespelarkarriär och om hur han söker upp och träffar sin svenska mamma och italienske pappa. 

Jag kan varmt rekommendera boken. Michael Nyqvist beskriver målande, detaljrikt men ändå enkelt och rak på sak och boken träffar rakt i hjärtat. Om en uppskattar honom som skådepelare är det också spännande att få veta mer om honom än det en sett på vita duken eller hört sägas i intervjuer.

torsdag 27 juli 2017

Philips Slowjuicer

För Buzzador har jag fått möjlighet att prova Philips nya Slowjuicer.
 Såhär beskriver Philips själva sin nya produkt

"Philips Slowjuicer pressar långsamt ingredienserna under högt tryck och maximerar mängden näringsämnen du får ut ur allt från grönkål till mango. Trycket öppnar cellerna vilket frigör viktiga vitaminer, fibrer, antioxidanter och enzymer. Den slimmade, exklusiva designen gör att man gärna låter den stå framme på köksbänken. Tack vare inmatningsröret, som är dubbelt så stort som på den föregående modellen, krävs mycket få förberedelser. Du kan juica större bitar grönsaker, frukt och blad – dessutom är den superenkel att rengöra, bara skölj av slowjuicerns alla delar i vatten."

 Idag packade jag upp den och satte ihop den, det var väldigt enkelt att sätta ihop den även om den hade ganska många delar. Den är bara 11 cm bred så den tar inte upp mycket plats på diskbänken och är med sin utformning lätt att få in mellan andra hushållsmaskiner. Vi har haft en råsaftscentrifug innan, även den från Philips, men med sin runda, uppochnedvända konlika utformning är den väldigt skrymmande på diskbänken.
Jag tycker att Philips Slowjuicer var väldigt lätt att använda och framför allt väldigt lätt att rengöra! För att åter igen jämföra med råsaftscentrifugen som har en sil som är väldigt svår att få ren och vars delar tar upp HELA diskstället efter att man diskat av den så var Slowjuicern dels lättare att rengöra dels tar delarna knappt någon plats i diskstället. Juicen skiktar sig inte heller på samma sätt som i råsaftscentrifugen vilket beror på att det inte kommer in lika mycket luft i juicen från Slowjuicern. En nackdel är att öppningen där en stoppar in frukt och grönt är ganska smal. Jag juicade ett äpple och det fick jag skära i väldigt smala klyftor för att få ner. Jag upplevde också att i råsaftscentrifugen blev juice alltid ljummen, även om den var gjord på kylda frukter, med Slowjuicern höll juicen sig kall.

 
Min första juice blev en vitaminkick med sting i, något jag kan behöva när jag gått och dragit på mig en sommarförkylning.

Juice till 1 person:
Ett stort äpple
4 små eller 2 stora morötter
En bit ingefära - ca 4x4 cm (större eller mindre om du vill minska eller öka på stinget)

Stoppa allt i juicearen och avnjut genast!


För dig som inte känner till Buzzador så är det en sida du kan bli medlem hos gratis, du får sedan prova produkter gratis som företagen som anställer buzzador vill få testade och recenserade. Jag har fått testa allt ifrån halstabletter till Proviva juice, ansiktsvårdsprodukter och en ny skrivare.
Gå bara in på Buzzadors hemsida och bli medlem!

onsdag 26 juli 2017

Elijah - ett stickat gosedjur

Den stickade gosedjurselefanten Elijah av Ysolda Teauge har jag haft i min kö på ravlery ganska länge. Som liten var goseelefanten Flanten mitt favoritgosedjur så jag blev genast kär i Elijah när jag såg mönstret för första gången.

 Jag har stickat Elijah i ett handfärgat, gråmelerat merinoulls garn från Rät & Avig som jag köpte när jag var i Överkalix för två somrar sen, det gick åt cirka 32 gram dvs 120 meter. Jag tycker att det melerade garnet gjorde sig så väldigt fint.

 
 Elefanten stickas helt utan sömmar - först stickas huvudet, från huvudet plockas maskor upp och kroppen stickas. Från kroppen plockas maskor upp för att göra ben och armar och från huvudet plockas sömmar upp för att göra öronen. Jag har broderat ögonen med pärlgarn. Mönstret har väldigt bra instruktioner kompletterade med bilder för extra tydlighet.

 
 Jag har stoppat Elijah med alpackaull från Ilo Yarn. Det gick åt ca 80 gram ull till att stoppa elefanten.  Jag har också sprayat lite cederträolja på ullen för att göra elefanten malavstötande.
Ett roligt mönster och ett gulligt projekt och jag blir sugen på att sticka en till, kanske i något av mina lite mer färgglada, handspunna garner.



söndag 23 juli 2017

Syskonkärlek

Helgen har spenderats i Skåne och min storebror och hans frus 30 års dagar har firats.
Idag var det post-trettioårsfests-brunch med amerikanska pannkakor, jordgubbar, körsbär och stora koppar kaffe.

 
Jag har tagit tillfället i akt att gosa med mina syskonbarn så mycket jag bara kommit åt. Den här 7 månaders dunderklumpen får mer och mer fart och halvt ålar halvt kryper iväg så fort en vänder ryggen till.

 
Syster och bror, sin fasters ögonstenar! 

fredag 21 juli 2017

Veckans bok

Veckans bok är ingen bok eller ljudbok men väl ett lyssningstis och det är Tommy Ivarssons sommarprat i P1 om hans son Jonathans liv och bortgång.

 
Jonathan var patient på avdelning 324 på Drottning Silvias barnsjukhus, Tommy berättar det i avsnittet. Det är samma avdelning som jag jobbar på nu och många som jobbar där har vårdade Jonathan det har därför pratats mycket om Tommys sommarprat. 

Tommy berättar med så mycket kärlek till Jonathan, sin andra son Christian och sin fru Gunilla, om deras vänner och det liv de fick tillsammans. Jag tror det är omöjligt att lyssna utan att känna hans kärlek, hans sorg och hans smärta och tårar vällde fram under flera tillfällen medan jag lyssnade. 

Jonathan behövde ett par nya lungor men han hann aldrig få några. Hans familj har lyft frågan om organdonation och är du inte redan med i donationsregistret och kan tänka dig att donera dina organ anmäl dig till registret hos 

tisdag 18 juli 2017

Nygammalt broderi

När LÖVbroderiet var klart ville jag börja på ett nytt och jag var nästan på väg att köpa mer broderigarn och väv men så kom jag på att jag hade ett liggande. Visserligen ett grafiskt korsstygn men ett broderi som jag gärna skulle vilja bli klar med och sy den där lilla stickprylsväskan av som jag planerat.

 
Så nu njuter jag av fluffigt rosa nicecream med färska svarta vinbär och ett vädjande broderi innan det är dags för ett kvällspass på jobbet. 


söndag 16 juli 2017

Saftigt rågbröd

Regn får mig alltid att vilja baka bröd och dricka kopiösa mängder te. Även om det hade spruckit upp  efter dagens välkomna regnväder, lagom tills jag hade slutat jobbet, så hängde brödbakarkänslan i sig och jag satte genast en deg när jag kom hem.

Det blev ett påhittat bröd med lite av det som fanns i skafferiet, det blev ett riktigt saftigt rågbröd med lite frön och som var klar lagom till kvällsfikat.

 Recept på 1 stort rågbröd

Du behöver: 
1 paket jäst för bröddegar
3 msk krossat linfrö
1 dl pumpakärnor
2 dl grovt rågmjöl
2 tsk salt
1-2 tsk fänkålsfrön (kan uteslutas)
2 dl vetemjöl
3 dl rågsikt

Gör såhär:
Blanda linfrö, pumpakärnor, rågmjöl, fänkålsfrön och salt i en bunke, slå över ca 3 dl kokande vatten. Rör om och låt svalna under ca 1 timme.
Tillsätt jäst och 3 dl fingervarmt vatten till rågmjölsblandningen. Rör så att jästen löser sig.
Tillsätt vetemjöl och rågsikt och låt hushållsassistenten göra jobbet med att knåda degen under ca 10-15 minuter.
Låt jäsa under bakduk i 40-50 minuter - nu när det är varmt jäser degen lite snabbare än under de kalla årstiderna. 
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda igenom den ordentligt. 
Forma ett runt bröd och lägg i en jäskorg eller direkt på en blå, täck med bakduk.

Låt brödet jäsa i 30-40 min, värm ugnen till 175 grader. För över brödet från jäskorgen genom att lägga plåt med bakplåtspapper upp och ned över jäskorgen och vänd allt i en rörelse.

Grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter, låt svalna på ugnsgaller och förvara i en bakhandduk i en plastpåse för att bibehålla saftigheten.

Kvällsfika extraordinär med hembakt bröd och svartvinbärsmarmelad.

lördag 15 juli 2017

Broderade löv

Precis när jag inte behövde en hobby till så upptäckte jag Sarah K. Bennings broderimönster på Etsy. Bennings designar så kallad Contemporary Embroidery, lite fritt översatt - moderna broderier, i stort sett alla är på temat växter. Efter att ha broderat ett av hennes mönster hittade jag Ellucy Stitches, som jag inspirerades av till att göra en egen design av.

 Men emedan EllucyStitches broderar tavlor med "fula" ord så ville jag brodera löv på löv. Jag hade så mycket grönt broderigarn kvar från Sarah K. Benning - broderit och det kändes fint att få användning för det. Jag printade ut ordet LÖV från datorn, sen ritade jag olika slags löv, både fantasilöv och riktiga löv. Jag ritade av bilden på mitt tyg - som är en ärvd kökshandduk. Sen har jag broderat löven så att ordet LÖV framkommer.


 Något elefantöra fick inte vara med på broderiet men bland annat ekblad och monstera finns med.

Jag gillar verkligen det här sättet att brodera, jag gillar korsstygn också, men det här är så fritt och härligt. Jag funderar redan på ett nytt broderi men då måste jag köpa något mer finvävt tyg så att det går lättare att göra små detaljer.

onsdag 12 juli 2017

Första matiga skörden

De snabba kulturerna jag sådde i juni när jag kom hem från Kina börjar gå att skörda av nu. Plocksallat och rädisor från årets sådd, persilja från förra årets sådd och dill från grannens odling förra året. Jag har också tagit upp två vitlökar, de är fina men skiljeväggarna är alldeles för köttiga och klyftorna för glasaktiga för att vara redo för skörd ämnad för lagring.
Men idag blev det en underbar risotto med både förra årets och årets skogsvandringar, sallat och rädisor från lotten samt vitlöksbröd med persilja, dill och vitlök från lotten.

Men det behöver komma regn, det behöver verkligen komma regn och ge lotten en rotblöta på djupet, då skulle det bli än bättre fart på växterna.


tisdag 11 juli 2017

Veckans bok på Storytel

Jag gillar själv att få bra boktips och eftersom jag lyssnar mig igenom minst en bok i veckan så tänkte jag börja att själv tipsa er om de böcker jag läser. Det blir mina högst personliga åsikter om böckerna jag läser och jag hoppas att det ska kunna ge lite inspiration till läsning eller lyssning i sommar!


Just nu lyssnar jag på Häxan, Camilla Läckbergs senaste bok om morden i Fjällbacka. Katarina Ewerlöf är uppläsare och hon är en av mina favoriter, hon har en perfekt deckaruppläsar-röst. Rösten är så viktig när en lyssnar på ljudböcker och jag har ibland slutat lyssna på böcker för att rösten inte har stämt med känslan i boken eller har varit för jobbig att lyssna på.

Häxan är alltså tioende delen i Fjällbacka-serien. Jag har lyssnat/läst på någon av de tidigare böckerna men inte samtliga och när jag lyssnar på denna boken känner jag att jag nog behöver göra det. Det är så många karaktärer som återkommer i böckerna som en får följa genom serien och jag känner att jag saknar en del av deras bakgrundshistoria även om Läckberg lägger in hintar av vad som har hänt dem innan för att en ny läsare ändå ska hänga med och en gammal läsare ska få minnesbild. 
Häxan inleds med att en fyraårig flicka försvinner för att sedan hittas mördad, 30 år tidigare har en annan flicka försvunnit från samma gård och även hon hittats mördad, historien upprepar sig. Två tonåringar anklagades för det första mordet men de hävdade sin oskuld efter att först ha erkänt mordet. 

Jag börjar närma mig slutet och jag kan inte sluta lyssna, jag känner mig ganska osocial när jag kommer hem ifrån jobbet och inte vill ta ut hörlurarna och umgås med min sambo utan istället sätta mig i ett hörn och fortsätta lyssna på boken. Jag hoppas kunna lyssna färdigt snart och sen ska jag nog börja om från början på Fjällbackaserien!


söndag 9 juli 2017

Lugnet

Sen jag kom hem från Kina, för nästan en månad sen, har jag varit stressad, stressad på ett sätt som jag ofta blir på sommaren. Jag vill hinna med så mycket, båda roliga äventyr, fixa hemma, vara ute i skogen, sticka, ta hand om lotten, träffa vänner och familj och så vidare. Att göra allt det där och hinna jobba mer än 100% kan dock bli svårt att få ihop utan att allt det där roliga en vill göra istället blir stressmoment.

 
Det kändes därför som att åka med sambon till Dalarna riskerade att bli ännu ett roligt ting som resulterade i mer stress. Men nu när helgen snart är slut och vi sitter i bilen på väg hem kändes det som helt rätt beslut. En helg som egentligen bara bestod av en dag plus två halvdagar med bilåkning har känts hur lång och avslappnande som helst. Att få promenera i skogen, dricka kaffe en skuggan av ett parasoll, grilla på en veranda i världens finaste hus vid en sjö och få umgås med barn och vuxna som en tycker om fungerade som bäst avstressande medicinen.

Nu är vi på väg tillbaka till Göteborg och jag ser fram mot arbetsveckan på en arbetsplats som jag har kommit att bli riktigt förtjust i.

torsdag 6 juli 2017

Vårdväskan sätter färg på vården

I samarbete med Vårdväskan.se

 I veckan fick jag hem ett paket från Vårdväskan.se, ett företag som säljer allt du behöver för en färggladare och mer praktisk vardag som vårdpersonal. Deras leveranser skickas i härligt färgglada paket.

 Det här är fjärde gången jag har gjort en beställning, tidigare har jag köpt en klocka, tofflor, stödstrumpor och namnskyltar. Den här gången beställde jag två par stödstrumpor, en ny namnskylt och två silikonskal till min klocka.

 I samarbete med Vårdväskan fick jag möjlighet att beställa en ny namnbricka, jag valde en med militärklämma och bakgrundsmotiv som påminner om blå marmor. Det finns en mängd olika varianter av namnbrickor att beställa på Vårdväskan, med klämma, magnet, plastklämma med mer. Du kan kan välja mellan en mängd bakgrunder, solida färger, bilder, typsnitt och så vidare, möjligheterna är med andra ord nästan oändliga. Jag skulle vilja ha en i varje färg!

 Jag beställde också två par stödstrumpor. Jag har redan några färgglada strumpor och jag går alltid i klänning på jobbet och både föräldrar och barn brukar kommentera mina strumpor som de tycker lyser upp. Jag har ett blått silikonskal till min klocka nu och beställde två mönstrade så att jag byta ibland. Det är perfekt med färgglada accessoarer som kan distrahera barnen när jag tar kontroller och som dessutom har en stor praktisk funktion i arbetet.

Det ska bli extra kul att åka till jobbet idag med nya strumpor, ny namnbricka och ett nytt klockskal, nu ska jag bara välja vilket jag ska använda idag!


onsdag 5 juli 2017

Ett annorlunda sommarjobb

Förutom att ta hand om sjuka barn denna sommar jobbar jag även för tredje året i rad på Gasten på Liseberg.

 
 Att vara gast kan vara världens bästa jobb och jag är glad att kunna ta några extrapass under sommaren när jag är ledig från sjukhuset. Jag jobbar visserligen redan 100% men att få jobba en dag på Gasten och träffa mina kollegor där ger så enormt mycket energi. När jag kom igår ropade operatören "Annaaaa Nilssooooon" som om han presenterade en superstjärna och det är lite så man känner sig på detta jobbet, som en superstjärna som har världens bästa bandmedlemmar som stöttar och peppar och som en kan dela allt med. Ganska flott ändå! 

måndag 3 juli 2017

Vitlökstjuven

Jag planterade väldigt mycket vitlök i höstas, jag hade beställt 2-3 lökar och fick säkert 30 st av flera olika sorter. Klostra trädgård passade nog på att skicka vad de hade kvar i lager för jag beställde väldigt sent på säsongen och det fanns i stort sett inget i lager i deras webshop. 
Jag planterade det mest och gav bort en del till vänner och familj. Tack vare sambons gödsling i våras har de vuxit sig riktigt fina i den annars så näringsfattiga jorden på odlingslotten.



Men, nu är det då någon som tycker att hen behöver mina vitlökar bättre än vad jag gör. Varje gång jag varit där de senaste veckorna, vilket är minst 3 gånger i veckan, har det försvunnit 1-2 lökar. Jag har satt upp ett skylt där jag ber tjuven att sluta stjäla mina vitlökar, men idag var det två till som var borta. Ska vitlökarna lagras ska de inte plockas för tidigt på säsongen men jag känner mig nödgad till att börja ta upp dem själv nu för att tjuven inte ska få alla.
Den jag skördade idag var en ekologisk Thermidrome och den ser ut att ha 4 gigantiska klyftor och någon enstaka mindre klyfta.

söndag 2 juli 2017

Steek - tutorial

Av resterna från Bohuströjan Blå Blomma har jag stickat en minivariant av samma tröja. Jag utgick ifrån samma mönsterchart fast förminskad. Denna tröja fick också en steek för att jag skulle kunna klippa upp tröjan och göra det till en kofta istället.
Jag har fotograferat processen och här kommer min tutorial för hur du steekar en tröja för att få en kofta.
Själva steeken är några extra maskor som du lägger till mitt fram på koftan när du stickar den runt som en tröja. Det är här som du sen klipper upp tröjan för att göra den till en kofta. Plagget måste inte ha en steek för att du ska kunna göra om den till en kofta, men det underlättar. Hittar du t.ex. en tröja på secondhand så kan du klippa upp den utan att den har en steek, du kan också göra det ifall du stickat en tröja som du känner att njaa, den här skulle göra sig bättre som kofta. Men om du har planen att steeka så stickar du en steek, ca 5 maskor extra mitt fram på plagget brukar vara lagom. Innan jag ska sy och klippa steeken stickar jag knappbanden längs med steekens kant, jag tycker det är praktiskt att göra det innan och det utgör ett extra stopp ifall någon maska skulle få för sig att ge sig iväg.

Du kan sedan virka eller sy innan du klipper, jag väljer att sy. På symaskin syr jag två täta sicksack-sömmar ovanpå varandra. Ovanpå dessa syr jag sedan en raksöm. Sömmarna sys när vardera knappkant.

Här är det sytt två sicksack-sömmar plus en raksöm intill vardera knappband.

 Nu är det dags att klippa. Plocka fram din vassaste sax och klipp mitt emellan sömmarna. Det brukar vara ganska lätt att följa en rad stickade maskor. Det kommer att kännas superläskigt, men har du sytt dina sömmar väl kan du istället njuta av det härliga, förbjudna krasande ljudet som uppstår när du klipper i ett stickat plagg.

 Tadaa - steeken är klippt och tröjan har blivit en kofta! 
Men de här kanterna ser inget vidare roliga ut, eller hur?

Det är här ett knappband kommer in, ett vackert band som du syr över den klippta kanten. Det är både vackert och ger lite extra finish till plagget, det stabiliserar också knappkanten och ifall du stickar ett plagg till en vuxen så förhindrar knappbandet att koftans framsidor hänger ut sig.
Du kan välja att sy knappbandet över hela knappslåns baksida - då måste du sy knapphål i det ena bandet. Jag väljer att sy det över steeken och halv knappbandet så behöver jag inte sy några extra knapphål och jag kan använda ett smalare band. På denna koftan använde jag en handgjord ärvd spets.
Sy på knappbandet förhand med en tråd som matchar både stickning och band för att det ska synas så lite som möjligt. Var noga med att inte dra åt stygnen för hårt för då kommer sömmen att synas mer tydligt från framsidan av plagget.

 Färdigt!
Som ni kan se syns det i stort sett inte att det finns ett påsytt knappband under knappkanten.
En tröja har blivit en kofta med hjälp av en steek.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populära inlägg