söndag 13 mars 2016

Stickad Body

Det har dykt upp så mycket inspiration till stickade babyplagg med vintage-touch i min instagramfeed och efter att jag fått tips om några designer så klickade jag hem Den store Guttestrikkeboka av norska Charlott Pettersen.
En bok som innehåller stickmönster för (pojkar) från 0-8 år. Jättetramsigt det där med att det skulle vara stickat bara för pojkar för övrigt, den är mönster som kan stickas till barn helt enkelt!

På Fårfesten i Kil köpte jag två nystan Tysindfryds Hverdagsuld och träknappar med fåglar på från Majas Manufaktur med just ett plagg i den boken i åtanke. Jag hade inte fått hem boken ännu så det var en chansning.

När den kom några dagar senare la jag genast upp till mönstret som i boken heter Babydrakt. Det finns ingen angivelse av hur tjockt garn man ska använda och väldigt sällan masktäthetsangivelser. I många fall används Sandnes garner så mitt tips är att kolla upp tjockleken på deras garner för att veta vad man kan byta ut mot.

Bodyn stickas nerifrån och upp i två stycken med ett strukturmönster av aviga maskor - chartet till detta mönster stämmer inte i boken, de har lagt till en repetition för mycket på höjden för att man ska kunna sticka från första till sista varv om och om igen.
Jag har modifierat mönstret ganska mycket - enligt mönstret är bodyn låg där bak, slutar ungefär vid midjan och hängslena går upp från framsidan till baksidan där knapparna sitter.
Men jag tyckte det verkade lite obekvämt för en liten bebis att ligga på stora knappar så jag höjde upp ryggen på samma sätt som fronten skulle stickats och höjde även upp fronten men inte lika mycket som originalmönstret.

Knapparna som Majas Manufaktur sålde var verkligen en perfekt match till det här garnet.
Det var mitt första projekt i Hverdagsulden och det är lite vasst och stelt att sticka med med det blir så mjukt efter tvätt! Tyget blir mer följsamt med utan att plagget tappar form.

I mönstret syr man ihop grenen men det bästa med bodys är att man kan öppna grenen för att lätt kunna byta blöja. Så istället stickade jag resår runt hela kanten i ett stycke och gjorde knapphål i resåren i bakstycket och sydde i två knappar i framstycket. Knapparna är likadana som knapparna på bröstet fast en mindre variant.

Det här mönstret är ett väldigt bra grundmönster som man sedan kan ändra lite i som man själv behagar. Ska jag sticka det igen kommer jag att lägga upp för framstycka och bakstycke för sig och sen sticka kroppen runt och sedan de översta delarna för sig. Så slipper man sy i sidorna!

5 kommentarer:

 1. Jättefin :) Tycker också att vissa barnplagg ibland verkar designade utan tanken på att ett barn ska vara i kläderna sen :p

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vissa saker verkar bara vara designat för att vara så gulligt som möjligt, så är det med både stickat och sånt man kan köpa i affärerna.

   Radera
 2. Min Instafeed är också full av retroinspirerade babyplagg :)
  Jag tror att norskorna använder dessa stickade plagg med ullstrumpbyxor under så att det blir som en dräkt, inte som en vanlig body. Knappar i grenen kan då bli lite mycket, tänker jag.

  Jag lånade Guttestrikkaboken på biblioteket. Som tur var, jag blev väldigt besviken. Såg att många av plaggen dessutom var designade av Sandnes garn, det kändes lite trist.

  Blir sugen på att testa garnet :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag var också lite besviken på att ganska många mönster var Sandnes och att vissa kändes som "kopierade" av gamla stickmönster. Det är roligt med lite mer originalitet.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populära inlägg