torsdag 24 december 2015

God Jul från julkoftan Ishnana

Till Avmaskat fick jag en koftmängd Stuns av TantKofta när vi recenserade hennes garner för Avmaskat.
Jag fick själv önska färg och önskade det i rostrött.
Stuns är verkligen ett helt fantastiskt garn som jag har blivit mer och mer förtjust i allt eftersom koftan har vuxit fram.
Det är både väldigt skönt att sticka i och oj, så skönt att ha på sig!
Det passar dessutom perfekt till koftan Ishnana av Ysolda Teague som har ett intrikat flät- och strukturmönster över ryggen. Garnet får verkligen mönsterbården att framstå på allra bästa sätt!

 Ishnana stickas nerifrån och upp, kroppen stickas färdig och axlarna sys ihop innan man plockar upp maskor runt ärmhålet och stickar ärmkullarna med förkortade varv.
Jag tycker att resultatet blev mycket bra men jag var inte överförtjust i mönstret. Det var en del information som jag saknade och jag fick sticka ärmarna hela 30 (!) varv kortade och därmed även med färre minskningar än vad det var i mönstret.
 Med den modifikationen blev den dock helt perfekt.
Ärmarna skulle också haft en flätbård men den skippade jag, jag kände att det skulle bli lite klumpigt i ett garn som genererar så mycket struktur som det här garnet.

Jag använde 392 gram av totalt 400 gram.
Det som jag gillar med mönstret är att det går att sticka flera olika varianter av koftan - kort och lång kropp, långa och korta ärmar och med olika typer av mönster på framsidan av oket. Jag gillar när det är enkelt att på så sätt modifiera en kofta efter sina önskemål och jag tycker det är väldigt generöst av designern att räkna ut alla de alternativen åt stickaren.

På det hela är jag mycket nöjd med den här koftan - mest nöjd är jag med att jag hann få klart den hela 1 dag innan julafton.

Jag önskar er alla en riktigt God Jul och hoppas att ni får många mjuka paket!

3 kommentarer:

 1. Fantastiskt fin! Både koftan och färgen. Det där med ärmlängden dock... jag har bara stickat en tröja av Ysolda (Strokkur) men där blir ärmarna också väldigt långa om man följer mönstret till punkt och pricka. Tittar man på mönsterbilderna till Ishnana verkar ärmarna gå ända ner på handryggen! Det kanske är en medveten designdetalj, om än en väldigt märklig sådan? Din lösning verkar ju ha funkat fint dock :)

  Helt orelaterat, men hur gör du den jättetjusiga håruppsättningen du har på bilderna? Kan du tipsa om någon tutorial kanske?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, kanske. De här ärmarna blev nästan ändå för långa trots min modifikation och jag tänker att man brukar utgå ifrån "normala" mått när man designar och det är inte "normalt att ärmarna slutar halvvägs ut på handen. Men 30 varv till hade jag hamnat nästan över knogarna.

   Har tyvärr ingen tutorial på lut men det är jätteenkelt - man har ett hårband, ett elastiskt sådan som man sätter över håret. Jag brukar ha min en bit i på huvudet och nerdragen i nacken, man man kan ju också sätta det över pannan så att säga. Sen börjar man med håret framme vid pannan, tar en slinga hår och drar den bakåt över och sen under hårbandet så att det kommer ut igen. Så gör man så fram till bak på båda sidorna av sina bena - man får alltså dra runt en hårslinga flera gånger så att den "tar slut". Jag brukar dra runt en, sen tar jag lite nytt hår, drar runt igen osv osv. Sen när man bara har lite utrymme kvar på hårbandet i nacken så liksom tar jag allt hår som är kvar och pular in det så att inget sticker ut. Jag har väldigt glidigt hår så jag måste sen förankra med hårnålar längs hela vägen, men det ser man inte. Gör man det när man har blött hår så får man världens finaste lockar om man tar ur frisyren när håret torkat. :)

   Radera
  2. Tusen tack för det detaljerade svaret! Det var ju faktiskt plättlätt när jag väl hittade ett hårband som gick över mitt enorma huvud :)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populära inlägg