torsdag 24 oktober 2013

Kew Gardens och Chelsea Physic Garden

Så vad hade vi nu för oss i London?

Jo, det ska jag berätta med hjälp av lite bilder!


 Vi anlände till London sent på söndagskvällen och steg upp i ottan på måndagen för att åka till Kew Gardens. Att vara där redan halv nio, för att vara i god tid tills vi skulle bli guidade, visade sig vara ett misstag eftersom de inte öppnade förrän halv tio.
Vi promenerade sonika runt trädgården på utsidan under 1 timmes tid. Inte så upphetsande eftersom det löper en hög tegelmur längs hela området.

Nåväl, vi såg i alla fall spexiga tunnelbanehållplatser på vägen dit och när vi väl kommit in i trädgården uppenbarade sig det här kinesiska pagodträdet som hade blivit uppstöttat med både den här skorstenslika konstruktionen och diverse stålstöttor. Ett värdefullt träd minsann!


Kit var vår guide behind-the-scenes. 
Hon hade ansvaret för alpina växter med inriktning på lökar och knölar. Hon var från Danmark med hade bott i London i 22 år och det fanns inte ett uns dansk accent att ana.
Hon visade oss som sagt vad som händer i växthusen där besökare inte får titta in. 
Förökningar, omkrukning och en massa spännande växter!
  Även om det var ganska varmt så hade det blivit höst även i London och på Kew och trädgården var inte riktigt på sin peak. Men det fanns ändå mycket att titta på, även utanför de tropiska växthusen.
I ett mindre växthus, där det fanns en stor, rund damm, hade de gjorts en pumpautställning.
Ni som följer mig på instagram har redan sett pumpajulgranen, är den inte tjusig så säg!
 
Lite udda grejer som dök upp här och var..
En liten dvärgviking vaktandes en av växterna i ett av växthusen Kit visade oss.
De rödlökslika lökarna till höger är Scilla maderiensis som härstammar ifrån Madeira. Den växer såhär, ovanför marken, med lökar stora som en knytnäve, samlade i en stor klunga. Ganska stor skillnad mot den Scilla som växer här i Sverige!
 
Efter Kew Gardens åkte vi till Chelsea Physic Garden.
En ganska stor besvikelse, den var pytteliten och väldigt dåligt skött trots att vi såg minst 15 personer som jobbade där. Mycket ogräs och inte "höststädat" det minsta. Hade det varit en öppen trädgård hade det varit okej, men har man betalat 9 pund för att gå in så förväntar man sig något mer.
Vi kunde i alla fall lära oss ett och annat om effektiv planteringsteknik...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populära inlägg