Idag är det symötestisdag så jag tänkte passa på att visa vad jag sysslat med i helgen!
I söndags när solen sken kände jag att det var dags att gå ut och karda lite av alpackaullen jag fortfarande har kvar från mitt besök på Kusipacha Alpackafarm i Skåne förförra hösten.
Det dammar och skräpar ner en del när ullen ska beredas från lock till kardflor så det är ett arbete som passar sig bäst att utföra utomhus.
Jag fotograferade lite under tiden och tänkte visa hur jag gör när jag bereder kardflor!
1. Sortera lockarna du vill använda ur fällen.
Jag köpte min ull som fällar och har sorterar ut alla de lockarna från fällarna jag vill använda.
Precis som olika fina köttdelar sitter på olika delar av djuret sitter olika fin ull på olika delar av djuret.
Så man sorterar ut de längsta lockarna med mest krimp (lockighet, eller kruset ni kan se på locken i förgrunden). De lockarna som är korta, saknar krimp och har långa hårstrån i sig sorterar man bort, den typen av ull sitter ofta på bringan på alpackan.
2. Kamma lockarna
Att kamma lockarna är nödvändigt för att få ett fint kardflor!
Det kan kännas som att man gör dubbel arbete, men när man ser skillnaden på slutresultatet så vet man att det har varit värt det.
Jag kammar lockarna i båda ändarna, på det viset får jag bort topparna som brukar vara väldigt slitna, samt en hel del av skräpet. Skräpet består oftast av gräsfrön, små kvistar och ibland någon liten jordklump och en hel del jorddamm. När man kammar i andra klippänden får man bort eventuellt dubbelklipp och minskar risken för tovor i kardfloret.
Till vänster syns de kammade lockarna, till höger den ull, skräp och slitna toppar som jag kammat ur den.
Jag använder en vanlig humdkam.
3. Kardningen
Jag kardar min ull i kardmaskin. Eftersom alpackaull inte innehåller något lannolin - ullfett - så tvättar jag inte ullen innan. Hade det varit fårull hade jag definitivt tvättat den innan, för ullfettet är inget man vill ha i sin kardmaskin!
Jag tesar lockarna - då drar man ut fibrerna i lockan på bredden. Vid inmatningen syns en tesad lock på väg in i maskinen. Jag sprider alltid ut ullen över hela inmatningsytan för att få ett så jämntjockt kardflor som möjligt.
Jag matar på lite i taget, tills kardmaskinen är mättad - då kardmattan är täckt men man ser någon milimeter av piggarna.
Jag lyfter loss kardfloret från trumman och upprepar proceduren, då drar jag större tussar ur kardfloret som jag tesar och kardar.
Beroende på mitt humör och på hur ullen ser ut så upprepar jag kardningen 1-3 gånger innan jag är nöjd.
Då lyfter jag av ullen från trumman en sista gång och jag har ett såhär fint kardflor, färdigt för spinnrocken!
Vilken fin beskrivning på hur man skall göra. Du är duktig du. Jag blir ju så sugen på att prova, men fram tills att tillfälle ges så får jag läsa om proceduren i din blogg.
SvaraRaderaTack så mycket! Klart du ska prova :)
Raderai know. hon har alltid en pose redo =) duktiga du som kardat så mycket =)
SvaraRaderaToppenkul att se!
SvaraRaderaRoligt att höra!
RaderaKul att få se hur det går till!
SvaraRadera