onsdag 10 maj 2017

En dag på Neonatalintensiven i Nanjing

Jag tänkte beskriva lite hur en praktikdag ser ut på Neonatalintensiven i Nanjing


 Morgonskiftet börjar klockan 8.00, ganska stor skillnad från hemma där en börjar 6.30-6.45 på sjukhus. Under den första halvtimmen har alla sjuksköterskor och läkare samlats för rapport mellan natt- och dagskiftet. Jag och Lisa står mest och kollar på utsikten från 21 våningen eftersom allt naturligtvis sker på kinesiska. 

Efter detta mötet kan ibland sjuksköterskorna stanna kvar för en liten mysig stund med utfrågningar från avdelningens Head Nurse. I Kina är en nämligen inte klart med utbildningen bara för att en tagit examen. På sjukhuset där en jobbar fortsätter det att vara prov och utfrågningar i minst tre år framåt. Första året är det prov varje måndag och år två och tre är det prov var tredje månad. Varje sjuksköterska har också ett antal böcker där det ska fyllas i att hen har gjort specifika vårdmoment ett visst antal under de respektive åren. Det kan vara allt ifrån korrekt handtvätt till att sätta en matningssond. Allt dokumenteras noga förhand i respektive sjuksköterskas bok - Lisa sitter och kollar i en sådan bok här ovan på bilden.

 Sen börjar förmiddagens göromål, idag var det onsdag vilket innebär bad-dag för bebisarna som badas varje måndag, onsdag och fredag. Innan badet tas alla prover, pvk:er, cvk:er och PICC-lines läggs om och en ssk kontrollerar att alla barn har två patientarmband på sig för identifikation - ett på ett ben och ett på en arm. Sedan byts bebisens blöja, som i vissa fall också vägs, sen vägs bebisen och sen badades den i en balja i vasken. Efter varje bebis tas en ny balja. Bebisen får en ny blöja och en annan ssk har under tiden bebisen badades bäddat rent i kuvösen.
På förmiddagen sker också andra saker som rond, läkemedelsinjektioner, droppsättning osv.

 Sen är det dags för matning - som alltid sker efter bad eftersom alla barn annars skulle börja kräkas av förflyttningarna. Inne i rummet där maten - det vill säga mjölken - görs i ordning. Det är de så kallade "arbetarna" som gör i ordning den och kommer ut med den i flaskor till avdelningens rum. Bebisarna här identifieras inte av personnummer utan ett patientnummer, numrets sista siffror sitter också på patientens kuvös, arbetarna matchar rätt flaska med rätt nummer och sätter flaskan ovanpå kuvösen. Sen går en annan arbetare runt och ger bebisen flaskan i munnen och lutar flaskan mot en dyna så får bebisen suga i sig mjölken bäst den kan.

Dagens skörd av nappar som ska diskas. Vissa bebisar kan såklart inte dricka mjölk ur flaska utan har istället en matningssond eller får så kallad TPN via dropp. Jag och Lisa brukar gå runt och hålla flaskan till bebisarna istället för dynan. Vi pratar lite med dem och stryker över deras små kroppar under tiden så att de får lite närhet och omtanke.

Klockan tolv äter vi lunch i sjukhusets matsal. Maten är löjligt billig som vanligt, ca 7 yuan (typ 8 kr) för tre rätter plus ris. Det är dock lite svårt att hitta helt köttfria alternativ men eftersom varken jag eller Lisa är så obstinata i vår vegetarianism så petar vi helt enkelt bort de köttbitar som ibland visar sig finnas i vår mat.

Utsikten från tjugoförsta våningen. När vi ätit lunch traskar vi helt enkelt hemåt för att vila. Det är väldigt vanligt att delar av arbetande skift har en väldigt lång lunch vila, kanske två timmar, för att sedan jobba några timmar till. Vi har tre timmars vila, sen går vi tillbaka och jobbar två timmar till. Det finns vilorum på avdelningen men vi har bara 15 minuter att gå så får vi lite utomhustid och rörelse mitt på dagen och kan smälta maten på balkongen hemma.

På eftermiddagen kan lite varierade saker hända, idag gick vi med vår handeldare till PICU - pediatric intensive care unit, alltså en pediatrisk intensivvårdsavdelning. Där visade några sjuksköterskor oss runt och vi kunde ställa frågor. 

Vi får se om det blir en annan avdelning nästa vecka, just nu hoppas vi i alla fall på det!








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populära inlägg