söndag 21 maj 2017

9 bästa tipsen inför en resa till Kina

Det är näst sista helgen i Nanjing och jag tänkte dela med mig av mina 9 bästa tips inför en resa till Kina.
Några tips är praktiska andra är mer bra-att-veta för att få bättre förståelse för att saker funkar på ett sätt eller ett annat.

1. Gå på toaletten i Kina
Detta är en konst i sig som jag delar in i flera underpunkter.
a)  I god tid innan din kinaresa är det bra att börja öva på att sitta på huk - 99% av toaletter i Kina är nämligen huktoaletter, även på tågen finns det huktoaletter, men även vanlig sittoalett. Hamnar du på en toalett med en, för oss, vanlig toalettstol - skratta inte åt skylten åt att en inte får sitta på huk på ringen, jag har många gånger sett skoavtryck på sagda ring.
b) Det är aldrig långt till en offentlig toalett i Kina, de flesta parker, muséer, shoppingvaruhus och stadsområden har flera hus där toaletter finns och det kostar aldrig någonting. Är du på väldigt små restauranger, eller på restauranger i ett shoppingvaruhus kan du när du frågar efter toaletten bli hänvisad till en offentlig toalett utanför själva restaurangen, det vill säga t.ex. tvärs över gatan eller några butiker bort i ett varuhus. 
c) Ha ALLTID toalettpapper med dig. Förutom på riktigt fina shoppingvaruhus finns det sällan toalettpapper på toaletterna och finns det så kan det vara en en toalettpappershållare som finns utanför själva båsen. Ha för vana att plocka på dig servetter, eller ha en paket pappersnäsdukar i väskan.
d) toalettpappret slängs inte i toaletten utan i papperskorgen som står bredvid och ja, det gäller allt toalettpapper..
e) Ha ALLTID med dig handsprit. Det finns sällan tvål att tvätta händerna med så handspriten är din bästa vän. 

2. VPN Express
I Kina går det inte att använda sidor som är kopplade till facebook eller google, samt en massa andra sidor. Det betyder att du inte kan använda facebook, messenger, gmail eller google, bara för att nämna några. För att komma runt detta går det att skaffa VPN. VPN är en tjänst som lite enkelt förklarat får det att se ut som att din IP-adress befinner sig i ett annat land och inte i Kina, det gör att det är fritt fram att använda alla de internettjänster du är van vid för att till exempel hålla kontakt med familj och vänner. 
Det finns flera olika VPN-tjänster. Jag har använt VPN-express som går att betala för månadsvis, halvårsvis eller helårsvis. Det är viktigt att du köper tjänsten och laddar ner programmet innan då åker iväg.

3. - Do you speak english? - NO!
Frågar aldrig en kines om hen pratar engelska, svaret kommer alltid att bli nej. Om du frågar och svaret är nej så prata bara på så kommer de ofta att kunna hjälpa dig med att besvara enkla frågor ändå. De flesta vi umgåtts med ursäktar sig väldigt mycket för sin dåliga engelska, även om den inte är dålig. Så att det där med att svaret alltid blir "nej" handlar bara om att de är rädda för att göra bort sig och inte kunna svara korrekt. Sen är kineserna inte jättebra på engelska och det är bra att vara beredd på att det kan behövas många kringfraser och omförklaringar innan du kan få svar på en fråga.

4. Våga äta streetfood
Mat i Kina är i regel väldigt billigt och jag vill uppmana att våga äta riktigt billigt. Min erfarenhet under månaderna här är att den billigaste maten vi ätit nästan alltid varit den godaste. Vi köper vår frukost för 4,50 yuan, ca 5 kronor och då är den alldeles nylagad från favoritdam som står utanför campus med sin streetfoodvagn varje morgon, 7 dagar i veckan, och säljer jian bing tills ingredienserna tar slut. Våga prova streetfood, vi har inte blivit magsjuka en enda gång under vår vistelse här. Våga gå in på små restauranger och smaka det lokala köket. Problemet kan vara brist på menyer på engelska men om du inte har behov av specialkost så peka bara ut något på menyn, eller peka på någon som någon annan äter inne på restaurangen.

5. Behov av specialkost? - förbered dig väl!
Som sagt, kineserna är inte jättebra på engelska och när det kommer till mat ser de inte riktigt på saker på samma sätt som många i Sverige gör. Att en rätt beskrivs som vegetarisk hindrar inte att den är toppad med lite strimlad kyckling. Vegetariska nudlar serveras högst troligen i en buljong som är gjord på kött. Kineser kan helt enkelt inte förstå varför en väljer att avstå ifrån kött ifall en har råd att äta det och kineserna verkligen älskar kött. Det är som vår handledare Fanny uttryckte det "enligt mig finns det två sorters mat - kött och annat". Men det finns jättemycket god vegetarisk mat! Jättemånga olika sorters tofu, grönsaker, svamp i massor och så vidare. Om en är lakto- ovo-vegetarian finns det också många rätter som innehåller ägg. Vårt meddelande där det med kinesiska tecken står att vi är vegetarian, vad vi inte äter (kyckling, anka, biff, fläsk osv) och vad vi gillar (svamp, grönsaker, tofu) har hjälpt oss i många situationer. Det kinesiska köket innehåller sällan mjölkprodukter och det är jättelätt att få tag på mjölk och glass gjort på soyamjölk för den laktos- och mjölkproteinallergiske. För den glutenintoleranta är det inte heller jättesvårt att hitta bra mat så länge en undviker dumpling, bröd och vissa nudelsorter som är gjorda på vete. 
Men det kinesiska köket är så rikt på så mycket god mat, våga prova och beställ in flera rätter och dela mellan sällskapet, på det traditionella kinesiska sättet!

 6. Du kommer att få många nyfikna blickar
Om du är västerlänning, framför allt om du blond och blåögd och kanske lite över medellängd, så kommer du att bli stirrad på. Det kan bli väldigt tröttsamt och det kan kännas som att du aldrig på vara i fred när alla på tunnelbanan stirrar på dig och hälften av dem har tagit bilder på dig i smyg och en tredjedel har bett om att få ta en selfie med dig (okej, kanske lite överdrivet, men i stort sett så) men det är bara av nyfikenhet. Jag har aldrig upplevt situationen som hotfull eller påträngande, även om jag föredrar fnissiga tonåringar som blygt ber att få ta en bild, framför medelålders män som smygfotar mig i en trång hiss. Jag brukar stirra tillbaka och vinka överdrivet de gånger jag tyckt att det blivit för jobbigt och då brukar det upphöra.

7. Prova boende via air bnb
Vi bodde med air bnb i både Peking och i Xi'an och båda dessa upplevelser var mycket bra. Fina rum, trevliga hosts, centralt läge, billigare än hotell och så vidare. Visst, det kan vara lite krångligare att hitta till en lägenhet än till ett stort hotell men med bra förberedelser så behöver det inte bli så svårt. Air bnb's hemsida är väldigt bra och precis som på sidor som hotels.com så söker du efter i vilken stad du vill bo, vilka datum, vilken prisklass och för hur många personer. Du kan också välja ifall du vill hyra hela lägenheten, dvs din host bor inte där när du är på plats, eller ett rum i en lägenhet, då bor din host där samtidigt som du.

8. Åk kollektivt
Jag rekommenderar starkt att åka kollektivt i Kina! Det är ett enkelt, billigt och smidigt sätt att ta sig runt. Många sevärdheter är belägna precis när en kommer upp från en tunnelbanestation (se till att ta rätt exit bara) så det är ett lätt sätt att hitta till just den platsen du vill besöka.

Några tips för tunnelbaneåkande:
  • Det kostar sällan mer än 6 yuan för en resa, ofta kostar det betydligt mindre, 1-3 yuan. Priset är beroende på hur många stationer du åker.
  • På alla ställen jag varit har informationen stått på både engelska och kinesiska så det är lätt att navigera nere i tunnelbanan.
  • Det är JÄTTEtydligt skyltat vilken exit du kan ta och när du ska byta linjer på en perrong. Skyltar i taken och stora pilar i marken visar riktningen genom färg och nummer till hur du kommer till nästa linje
  • Det är varierande hur mycket rulltrappor versus vanliga trappor det finns. Ofta finns det rulltrappa bara på ena hållet. Hissarna är ofta låsta men om en åker med t.ex. barnvagn eller väldigt stora resväskor så kan en fråga en vakt så öppnar de hissen åt en - de uppskattar att en inte åker med barnvagn eller resväskor modell större i rulltrapporna.
  • Biljett köper du genom att antingen köpa en engångspolett i en maskin eller köpa och ladda på ett kontantladdat kort. Köper du en polett, som också kan se ut som ett kort fanns i tunn plast, gör du det lättast i en biljettautomat. Du behöver veta vilken linje du ska åka med och till vilken hållplats. Välj engelskspråkig - klicka på rätt linje - klicka på rätt hållplats - klicka på hur många personer du vill ha biljett till - du får ett pris och betalar.
  • Köper du ett laddningsbart kort kommer du att få betala deposit på 20-50 yuan, som du får tillbaka när du lämnar tillbaka kortet. Tänk på miljön och återlämna gärna kortet när ditt besök är över.
  • Du kommer nästan alltid att behöva stå i vagnen och det är ofta väldigt fullt. Det finns en idé om att en ska låta passagerarna som ska gå av gå av innan de andra passagerarna går på, detta efterföljs inte, utan många kastar sig på vagnen i förhoppning om sittplats. Men passagerarna överger gärna sin sittplats för föräldrar med småbarn, gravida, äldre eller rörelsenedsatta.
Det är billigt att åka taxi i Kina, men taxichaufförerna pratar sällan engelska och även om du har en lapp eller ett visitkort med en adress på kinesiska så är det inte garanterat att du kommer att hamna rätt.

 9. Ta med snabbkaffe
Behöver du ditt morgonkaffe för att kunna vara människa är det en väldigt bra idé att ta med en förpackning snabbkaffe till Kina. Även om du bara ska vara här en kortare period så blir det snabbt dyrt att köpa kaffe på café och snabbkaffet i Kina kostar runt 100 kronor burken. Du behöver inte oroa dig för varmvatten, det finns över allt, kineserna dricker nämligen i stort sett bara varmt vatten. De tycker inte heller att det är konstigt ifall du skulle blanda dig en kopp snabbkaffe på maten under ett restaurangbesök. Du kommer jämt se personer som har med dricka köpt utanför restaurangen och ibland även mat som de glatt äter och dricker inne på etablissemanget och det är ingen som kollar snett på en grund av det, det är bara normalt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populära inlägg