söndag 7 maj 2017

Himmelens Tempel i Peking

Den första dagen i Peking åkte vi till Himmelens Tempel, ett av de fyra altare som ligger i respektive väderstreck dit kejsaren förr åkte för att be och offra.

Vi hade lite otur när vi kom dit - vi kunde gå in i parken men in dit själva templet låg för de stängde portarna till det området tidigare än själva parken. Så vi såg bara templet på håll. Parken i sig var däremot också väl värd ett besök så vi strosade runt där någon timme istället, njöt av varmt kvällssol, pioner, paviljonger och den sista körsbärsblomningen.

 I cypresskogen sken solen ner mellan träden och cypresserna doftade ljuvligt. Marken täcktes av höga blommor i ljuslila- till blåa toner. I en glänta stod en man och utförde taichi, i en annan övade någon konster med en diablo, helt ljuvligt och lite trolls miljö. 

 Färgglatt dekorerade paviljoner där vi satt en stund i skuggan och bara njöt av det faktum att Peking bjöd oss på blå himmel och strålande sol.

Det är inte Himmelens Tempel men en annan byggnad i parken. Himmelens tempel ser ungefär likadan ut fast är flera våningar hög. Fascinerande att tänka att de byggdes för flera hundra år sedan.

 I parken finns bland annat en pionträdgård och en rosträdgård. Rosorna hade precis börjat gå i blom och trädpionerna blommade på sista versen. Detta körsbärsträd var ympat mer flera olika sorter och blommade därför med fyllda blommor i både rosa, rött och vitt på ett och samma träd.
 
 Det är billigt att gå in i parken och jag kan absolut rekommendera att göra det, i alla fall såhär års, även om själva tempelområdet är stängt. Det är en oas innanför de höga murarna. Vi var där på sen eftermiddag-kväll och då var det nästan inga människor där heller så stämningen var väldigt lugn och tyst.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populära inlägg