torsdag 4 maj 2017

Hutongerna i Peking

Hutonger är benämningen på den äldre tidens bostadshus, områden med hutonger finns flera gamla städer i Kina.

Vi spenderade många promenderade timmar i hutongområden som ligger nordöst om Himmelska Fridens Torg. Det bor fortfarande folk i hutongerna, vissa gator känns därför som vilken smal bostadsgränd som helst hemma. En kan kika in på gårdar där det hänger tvätt och boenden kommer farandes på elmopeder och cyklar. Men det finns också gator som gjorts om till shoppinggator där en kan köpa allt ifrån bubble tea, frozen yoghurt och nudlar till kläder, keramik och klistermärken. Affärer och mat håller bra kvalitet. 

Gatorna är ofta lummiga med träd som skänker välbehövlig skugga. De flesta husen är låga och vissa mer dekorerade än andra.

 På Peking Café och Hostel skulle vilken hipstergöteborgare som helst stormtrivas. Det ligger på en av shoppinggatorna i hutongområdet.
 Enorma buketter med färska blommor kombinerad med trevlig personal som pratade bra engelska och en inredning som var ett hopplock av secondhand möbler gör att det kvalar in som en favorit i Peking.

 Innanför entrén hängde en installation av glödlampor och torkade blommor. Svårt att fånga på bild men det var så vackert i sin enkelhet.

Det gick att få både fika, en drink eller något mer matigt här.
Vi åt väldigt västerländsk mat - cesarsallad och rökt lax-ciabatta vilket sköljdes ner med en jordgubbssmoothie. Priset var helt okej och det var väldigt gott.

Mitt i rummet tronade en gigantisk vas med rosor.
 Peking Café ligger på No. 113-2, NanLuoGuXiang, Dongcheng District.

Mr Shi's Dumplings är lite knepigare att hitta då det inte ligger på någon av hutongområdets shoppinggator. Det var Lena som tipsade om stället och det gjorde oss verkligen inte besvikna.
Det ser väldigt anonymt ut från utsidan, denna målning med vägkritor på väggen är allt som talar om att det innanför finns en dumplingsresturang som heter mer än duga.

Trots att det ligger lite mer avlägset så skvallrar både den befintliga klientelet och meddelanden på väggarna om att turister trots allt hittar hit. Mr Shi's har bland annat sin stolthet i att de aldrig använder smakförstärkare eller konstgjord kycklingsmak i sina dumplings. Menyn är enorm och finns på välskriven engelska. Den erbjuder allt ifrån dumplings med choklad och jordgubbar till traditionella smaker som shitake och lotus till ostdumplings. Det fanns många som var vegetariska vilket underlättade för mig och Lisa. Innehållet som stod i menyn var också det enda som fanns i respektive dumpling - det är annars vanligt att det står att det är en svampdumpling men det är ändå lite fläskkött i den.. Utöver den stora dumplingmenyn erbjuds också ett stort utbud av färskpressade juicer, jag valde en med päron, ingefära och citron - kan varmt rekommenderas. Välj om du vill ha dina dumplings ångade eller stekta, sen är det bara att njuta.
Du hittar Mr. Shi's Dumplings på No. 74 Baochao Hutong, Gulou East Street.

2 kommentarer:

  1. Vad roligt det är att läsa dina fina inlägg om Kina. Superintressant.
    /Teresa

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populära inlägg