lördag 13 maj 2017

Terrakottaarmén


Enda sedan jag läste om terrakottaarmén son lite har den fascinerat mig och jag har drömt om att få se den på riktigt. Idag blev det verklighet, under vår helg i Xian. 

Lena, som vi träffade i Peking, tipsade om en guide hon använt när hon var och såg terrakottaarmén. Vi kontaktade guiden, som heter Snow, för några veckor sedan och bokade henne för dagen.

Vi blev upphämtade med bil, chaufför och guide utanför vårt boende vid åtta imorse. Under högsäsong besöker 20-30 000 turister utgrävningsplatsen, det är därför bra att börja tidigt. I bilen på väg dit började Snow berätta om Qing-dynastin och kejsaren vars mausoleum terrakottaarmén tillhör. Hela ytan för mausoleet är 56 kvadratkilometer. Själva gravkullen är inte utgrävd, det beror bland annat på rykten om att kejsaren lät förgifta marken i gravkullen med kvicksilver.


Varje utgrävt schakt - tre stycken - är inbyggda i vars ett stort hus, så förblir soldaterna skyddads från väder och vind. Schakt ett och tre är mest utgrävda, schakt två är till större delen outgrävt. De väntar på bättre tekniker som gör att färgen som soldaterna är målade med inte ska blekna när den kommer i kontakt med syre. 
Kejsaren som kom efter XXX lät bränna hans 5 km långa palats och de slog även sönder delar av terrakottaarmén. Arkeologerna står alltså inför världens kanske svåraste pussel. Snow berättade att det tog 10 experter 1 år att bygga ihop en soldat från de skärvor de slagits sönder till.

Vi åkte också till en bosättning som var mer än 6000 år gammal och som är kvarlämningar ifrån Banpo-folket. Ett matriarkat där ingen hade högre rang än någon annan, där alla matförslagen var gemensamma och där kvinnorna valde en man för natten och sparkade ut honom när hon tröttnat, inga giftermål eller långvariga parförhållanden fanns och barnen visste bara vem deras mamma var men inte vem som var deras pappa.

Det var en riktigt härlig dag, min dröm gick i uppfyllelse på bästa sätt. Jag kan verkligen rekommendera att ha guide, särskilt en så bra som Snow! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populära inlägg