lördag 4 mars 2017

Sun Yat-Sen mausoleum

Idag hade Christina ordnat så att några av hennes kollegor skulle ta med oss till en annan del av Purpurberget.
 Vi tog röd linje, som går precis utanför universietets campus till  Därifrån var det en bit att gå.
Vi gick först till det residens där nationsfadern Chiang Kai-Chek bodde tillsammans med Soong Maj-Lin under 1900-talet. Båda två ses som stora förebilder och deras hem är bevarat för besökare. 

Soong Maj-Li's favoritträd var platan och Chiang Kai-Chek lät plantera plataner över hela Nanjing som ett bevis på sin kärlek till henne. På flygfoton över deras residens kan en se att plataner har planterats för att bilda ett mönster som ser ut som ett halsband med en juvelbesattmedaljong där huset är själva juvelen. Eftersom platanerna får gula höstlöv tidigare än de kringliggande lövträden och städsegröna barrträden så kan halsbandet ses extra tydligt om hösten när dess gula färg står i tydlig kontrast mot det gröna.

Residenset är byggt i västerländsk stil men med ett traditionellt kinesiskt yttre med sina svängda tak och färgglada keramik. Det banade väg för en helt ny typ av arkitektur i Kina.
Efter residenset gick vi vidare till Sun Yat-Sens mausoleum.
Sun Yat-Sen var revolutionsledare och han gick bort 1925.
Det var verkligen mycket folk i hela området idag, vi åkte iväg redan klockan åtta, vilket vi tyckte verkade väldigt tidigt. Men allt eftersom dagen gick så förstod vi varför - det här är verkligen ett stort utflyktsmål. Unga och gamla, små och stora trängdes på de många trapporna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populära inlägg