onsdag 22 mars 2017

Mat i Tianjing, Kina

Varje provins i Kina har sin matkultur och tradition. Ingredienserna varierar, om maten är het eller mild, söt eller sur, om det är ris eller nudlar som dominerar. När vi var i Tianjing fick vi prova några lokala specialiteter och blev förälskade i vissa och kunde helst avstå andra.

 De maträtter vi provade som skiljde sig mest från det vi ätit i Nanjing hittade vi på en gata som låg ett stenkast från vårt hotell. På morgonen trängdes här portabla vagnar på gatan som i kombination med de små frukostrestauranger och "hål-i-väggen" restaurangerna, innebar ett stort urval av maträtter att äta till frukost.
Här ovanför var vår favorit - ett runt bröd som stektes på en platta, sen gjordes ett hål i toppen och ett uppvispat ägg hälldes in i brödet som fortsatte att stekas tills ägget var tillagat. 
Brödet veks sen på mitten och fylldes med sallad, picklad morot, riven potatis och för den som ville även lite grillad kyckling eller en korv.
Helt nylagad och varm, med ett frasigt yttre och kombinationen av syra, sälta och hetta så var det här en riktigt god frukost. Jag älskar också äggen i den byråliknande lådan på kockarnas matvagn.

Det här är ett friterat bröd, eller vi vill kalla det bröd, Summer säger att det är inte ett bröd utan friterat mjöl. Så som hon (eller såsom kineser, vi vet inte riktigt) definierar bröd så är det något som bakas i ugn. Det här brödet bakas inte i ugn och är därför inget bröd. Hur som helst är det en deg som dras ut och sen friteras. Det kan till exempel doppas i soppa eller viras in i en wrap-liknande pannkaka tillsammans med stekt ägg, kryddor och pickles. Det här brödet finns också i Nanjing men vi har inte sett någon matvagn som enbart tillagar brödet utan bara de som har det som ett tillbehör till rätten de serverar.

Lisa tillsammans med en skål frukostsoppa som är mycket typisk för Tianjing. Det är jättestora bitar av silkestofu - en väldigt mjuk och len tofu, i en skål med svampsoppa gjord på en slags svamp som är väldigt vanlig här. Kombinationen av sältan i soppan och den milda tofun var riktigt god och det var väldigt mättande.
En annan morgon åt vi en rätt som var än mer typisk för Tianjing och det var en gröt gjord på mjöl - ja, tänk att ni blandar vetemjöl och vatten och sen kokar det. En stor skål av detta toppades med vad som såg ut som och smakade som salt tahini och krossade sesamfrön. Den blev det väldigt mycket kvar av i skålen och jag kan inte rekommendera det.

På marknaden på Ancient Cultural Street, som var en plats jag verkligen kan rekommendera för den som vill prova ny mat, så åt vi dessa små kakor med marmelad, serverade på ett stort smörgåsrån.
En smulig massa fylldes i en liten speciell form som sattes över en pip som det kom ånga upp ur, sen plockades den lilla "kakan" ut och lades på ett rån. Sen lades en klick marmelad på varje kaka innan den serverades. Kakan smakade inte så mycket och var ganska smulig, marmeladerna var fruktigt söta. Ingen smaksensation men det var roligt att titta på när den gjordes och den var ganska rolig att äta.

Tianjings mest kända bakverk, vilket också visades upp i jätteformat på ett museum vi var inom, är den här. En hårt friterad kaka med fyllning. Fyllningen kan vara t.ex. ris, frön, nötter eller liknande. Den finns i alla upptänkliga storlekar och vi såg att kinesiska turister köpte på sig mängder av den. Den är lite lagom söt, ganska oljig eftersom den är så hårt friterad, smakar mest som söt friterad deg. Av de vi köpte gick det inte att skilja på smakerna även om fyllningen var olika.

Allt vi provar är vegetarisk eftersom både jag och Lisa är vegetarianer.
Allt är inte gott men väldigt mycket är väldigt gott och allt är så billigt här, så det är bara att köpa och prova, gillar en det inte så är det bara att inte äta upp eller ge bort det till någon som gillar det.
Vi säger ja till allt (nästan).

2 kommentarer:

  1. Spännande att testa en massa nya maträtter!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja! Jag är en riktig matturister, älskar att prova nya maträtter och gå i mataffärer och botanisera!

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populära inlägg