tisdag 28 mars 2017

Shanghai

I torsdags tåg vi höghastighetståget till Shanghai för att spendera en långhelg där.
Vi utnyttjade helgen maximalt och det var inte många turistmål som stod osedda när vi tåg tåget hem i söndags. Vi brukade lämna hotellrummet vid halv nio och komma hem runt tio-elva på kvällen. Som mest gick vi över 30.000 steg på en dag, fötterna var minst sagt möra när vi gick i säng.

Här är några favoriter från helgen, väl värda att besöka. 

  
I bambuskogen i Longhua, martyrernas kyrkogård.
En stor park som delvis är begravningsplats, delvis minnesmonument över de som blivit dödade för sina kommunistiska åsikter. Parken är känd för sina stora statyer som rest som minnen till de som dog för sina politiska åsikter. Det är gratis att gå in på martyrernas kyrkogård.

 Vi passade såklart på att fira våffeldagen med varsin egg waffle eller egg baby som vi kallar den efter att vår vän Summer översatt de kinesiska tecknen till Egg baby. Det första av två tecken betydde ägg och det andra tecknet någon som är en son eller en dotter, alltså en baby.

En liten dam som tog sig en tupplur i Folkets park och torg. Det är väldigt vanligt att se kineser ta tupplurar lite varstans i offentlig miljö, eller till exempel bakom disken på sin arbetsplats.

 Utsikt över Pudong från The Bund. 
Pudong var innan ett slumområde, präglat av fattigdom och kriminalitet. 1990 skedde en föränding då det istället blev en av de störta byggarbetsplatserna i världen. Pudong är både fint på avstånd och på nära håll och bland annat i TV-tornet - byggnaden bestående av flera klot - kan en åka upp och få en vy över staden. 

Yuyuan trädgården var min favoritplats under vistelsen.
Det är ca 500 gammal trädgård och är en blandning av traditionella byggnader och statyer, slingrande gångar och blommande magnolia, broar och karpdammar. Mest känd är Yuyuan trädgården för sina klippträdgårdar, byggda i natursten, föreställande berg och klippor i miniatyrformat.
Trots att det utanför murarna var fullt liv, bilar, byggarbetsplatser och så vidare så var det innanför murarna fridfullt och lugnt trots de många besökarna.
Trädgården ligger vägg i vägg med en marknad där en kan köpa allt ifrån kylskåpsmagneter till sidenklänningar och allehanda streetfood. Från marknaden kan en gå in i trädgården och i Stadsgudens tempel. Inträdet till marknaden är gratis, till templet kostar det 10 yuan och till trädgården 30 yuan.

Vi passade också på att klippa oss när vi var i Shanghai, ett infall efter en sen middag. Klockan nio på kvällen gick vi så för att klippa håret och det var både en väldigt trevlig upplevelse och ett resultat som vi båda var nöjda med. Vår sista dag i Shanghai sken solen och en riktig vår kändes inte långt borta.


4 kommentarer:

 1. Så mycket du hinner se och göra. Och så mycket knepig och ovanlig mat (för mig iaf) som du vågar äta. Kul att du lyckas skriva så mycket när dagarna är så fullproppade :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är ganska knepig och ovanlig för mig också, men vi bara säger ja till allt (nästan, min reskamrat Lisa åt skorpioner i förrgår, jag drog "vegetarian-kortet" och undvek dem). :D

   Radera
 2. Bilden på den sovande damen! <3 Ljuvligaste jag sett på länge!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är faktiskt min favoritbild från helgen!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populära inlägg